Design of log-periodic dipole array feed and wide band reflector antenna system
Log-periyodik dipol ile beslenen geniş bantlı reflektör anten tasarımı
- Tez No: 167313
- Danışmanlar: PROF.DR. ALTUNKAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Logaritmik Periyodik Anten, Karşılıklı Etkileşim, Reflektör Anten. vıı, Log-Periodic Antenna, Mutual Coupling, Reflector Antenna
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZ LOG-PERIYODIK DIPOL İLE BESLENEN GENİŞ BANTLI REFLEKTÖR ANTEN TASARIMI TANYER, Fatma Müge Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Altunkan HIZAL Mart 2005, 165 sayfa Geniş bantlı sistemlerin, iletişim ve radar teknolojilerinde kullanılmaya başlanması, geniş bantlı antenlerin tasarımını gerektirmiştir. Bu tezde, geniş bantlı logaritmik periyodik ve reflektör antenlerin 0.4-18 GHz frekans bandında analizi ve tasarımı yapıldı. Lineer anten elemanlarının arasındaki karşılıklı etkileşimlerle ilgili temel teori ve hesaplamalar verildi. Logaritmik periyodik antenin her bir dipol girişlerindeki akımlar bulundu ve bu akımlar, reflektör anten tasarımında girdi olarak kullanıldı. MATLAB® ve FORTRAN ile yapılan simülasyonlar sonucunda, tek polarizasyonlu bir ilk örnek logaritmik periyodik anten üretildi. İlk örnek anten üzerinde, antenin elektriksel özelliklerini iyileştirecek ve son tasarımı üretilebilir hale getirecek geliştirmeler yapıldı. Tek polarizasyonlu logaritmik periyodik antenin performansı tatmin edici bulunduktan sonra, çift polarizasyonlu anten üretildi. VITek polarizasyonlu ve çift polarizasyonlu logaritmik periyodik antenlerin performansları, ASELSAN® A.Ş.'deki yankısız odada ölçüldü. Antenin ölçümlerinden sonra, FORTRAN'da yazılmış olan ve fiziksel optik metoduna dayanan“MIR”programını ve dipol girişlerindeki akımları kullanarak reflektör anten tasarımı yapıldı. Reflektör antenin açıklık blokajını hesaplamak için bir metot geliştirildi. Reflektör antenin simülasyon sonuçlan verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF LOG-PERIODIC DIPOLE ARRAY FEED AND WIDE BAND REFLECTOR ANTENNA SYSTEM TANYER, Fatma Müge M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Altunkan HIZAL March 2005, 165 pages The introduction of broadband systems to communication and radar technologies has demanded the design of broadband antennas. In this thesis, broadband log- periodic dipole antennas and reflector antennas are investigated. A dual polarized log-periodic dipole antenna and a reflector antenna are designed and analyzed within the frequency band of 0.4-18 GHz. Basic theory and calculations about mutual coupling between the linear antenna elements are given. The currents at the bases of dipoles of the log-periodic antenna are found and these currents are used as inputs for the design of the reflector antenna. After the simulations made with MATLAB® and FORTRAN, a prototype single polarized log-periodic antenna is produced. Developments on the prototype antenna are performed, both to improve the electrical characteristics of the antenna and to make the final design realizable. After the performance of the ivsingle polarized log-periodic antenna is found satisfactory, dual polarized antenna is produced. Performances of both single and dual polarized log-periodic antennas are measured in the anechoic chamber at ASELSAN® Inc. After the measurements of the antenna, using the currents at the bases of the dipoles, a reflector antenna is designed using“MIR”program written in FORTRAN, which is based on physical optics method. A method to calculate the aperture blockage of the reflector is developed. Simulation results of reflector antenna are given.