Exploration of factors affecting the execution of international design projects
Uluslararası tasarım projelerinin yürütülmesine etki eden faktörlerin araştırılması
- Tez No: 167316
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: uluslararası projeler, iletişim, kültür, standartlar ve yönet melikler, bilgi teknolojileri vıı, international project, communication, culture, standards and regulations, information technologies
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZ ULUSLARARASI TASARIM PROJELERİNİN YÜRÜTÜLMESİNE ETKİ ETDEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI FIĞLALI, UMUT Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Soofia Tahira Elias Özkan Şubat 2005, 105 pages Ülkemizde geçmişte yaşanan ekonomik düzensizlikler ve gelişen iletişim teknolojileri sayesinde uluslararası projelerin yaygın hale gelmesi, pek çok Türk inşaat firmalasının yabancı ülkelerdeki iş olanaklarım değerlendirmelerine neden olmuştur. Yürütülen projelerde işin uluslararası olmasından kaynaklanan problemler ile karşılaşılmaktadır. Bu çalışmanın amacı tasarım sürecinin yürütülmesinde karşılaşılan problemleri ortaya çıkarmak, bu problemler ile ilgili çözüm önerilerini derlemek ve bu problemlerin kaynaklarını araştırmaktır. Bu araştırmayı yaparken, uluslararası projelere etki eden factorlerden yola çıkılmış ve bu problemlerin mimarlık çevresinde yaşanıp yaşanmadığı sorgulanmıştır. Türkiye'deki inşaat sektörünün dünya pazarındaki yeri, uluslararası projelerin doğuş nedenleri ve yaşanan genel sorunlar, mimarlık sektörünün yurt dışı projelerinde yaşayabilecekleri problemler tezin kapsamım oluşturmaktadır. Karşılaşılan problemleri ortaya çıkarmak için yurt dışına iş yapan ve Ankara'da faaliyet gösteren birkaç mimarlık firmasının yöneticileri ve bu konuda deneyimi olan mimarları ile önce konu ile ilgili görüşülmüş ve ardından bu konuşmalar göz önüne alınarak iki aşamadan oluşan anketin ilki hazırlanmıştır. vıBirinci anket sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda ikinci anket oluşturulmuş ve daha geniş bir kitleye dağıtılmıştır. Yapılan araştırmalar yurt dışına verilen mimari proje hizmeti sürecinde, kültürel farklılıkların, projeye dahil olan gruplar arasındaki iletişimin ve kullanılan bilgi teknolojileri ile proje yapılan ülkelerde uygulanan standart ve yönetmeliklerin, müşteri ve otorite profillerinin ve ekonomik durumun etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPLORATION OF FACTORS AFFECTING THE EXECUTION OF INTERNATIONAL DESIGN PROJECTS Fığlalı, Umut M.S. in Building Science, Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Soofia Tahira Elias Özkan February 2005, 105 pages Economic instabilities in our country over the past few decades and improvement in communication technologies, have encouraged Turkish construction firms to utilize business opportunities in foreign countries. However, working abroad brings with it certain risks and problems. The aim of this thesis were to define and clarify problematic factors during the design stages in international design projects (IDP), to collect relevant suggested solutions and to try and determine the sources of these factors. The survey starts with general problems and/or factors which affect international projects and continues to examine whether these problems are the same as those faced in the architectural field. Also, the place of the Turkish construction industry in the world market, the reasons for the increase in international projects and the problems which might be faced while executing IDP have formed the scope of this thesis. To this end informal interviews were carried out with managers and design professionals of architectural firms, based in Ankara, which were involved in international projects, in order to determine types of problems encountered in execution of IDPs. The first questionnaire was based on insight gained from IVthese interviews. Thereafter, the results of the first questionnaire formed the basis of the second questionnaire, which was delivered more extensively. According to the research carried out in this study, the major effective factors in execution of IDPs could be listed as, cultural differences, communication within the project team, information technologies, standards and regulations, client and local authorities and economical situation of target country.