Investigation of high school students' spatial ability
Lise öğrencilerinin uzaysal yeteneklerinin incelenmesi
- Tez No: 167317
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SAFURE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaysal yetenek, uzaysal görme yeteneği, uzaysal yönelim yeteneği, teknik resim. vıı, Spatial ability, spatial visualization ability, spatial orientation ability, logical thinking ability, technical drawing
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz LİSE ÖĞRENCİLERİNİN UZAYSAL YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ Kayhan, Emine Banu Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Tez Yöneticisi : Assoc. Prof. Dr. Safure Bulut Ocak 2005, 78 sayfa Bu çalışmanın amacı, okul türünün uzaysal yetenek üzerindeki etkisini, matematik başarısı ve mantıksal düşünme becerisi ile uzaysal yetenek arasındaki ilişkiyi, ve teknik resim dersinin uzaysal yeteneğin gelişmi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırma Beypazarı-Ankara'daki genel, Anadolu, yabancı dil ağırlıklı, ticaret meslek ve endüstri meslek lisesine kayıtlı bulunan 251 dokuzuncu sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Bu araştırma için iki ölçme aracı kullanılmıştır: Uzaysal Yetenek Testi ve Mantıksal Düşünme Grup Testi. Uzaysal yetenek testi Ekstrom tarafından geliştirilmiş olan kart çevirme, küp karşılaştırma, kağıt katlama ve yüzey oluşturma testlerinden oluşmaktadır. İlk iki test uzaysal yeteneğin alt boyutlarından olan uzaysal yönelim yeteneğini ölçerken son iki test uzaysal görme yeteneğini ölçmektedir. Bu testler Türkçe'ye Delialioğlu tarafından çevrilmiştir (1996). Mantıksal düşünme testi Roadrangka, Yeany, ve Padilla tarafından geliştirilmiş ve Türkçe versiyonu Aksu, Beberoğlu ve Paykoç tarafından geliştirilmiştir (1990). vıElde edilen verileri analiz etmek için tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyonu ve t-test kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlan şunları göstermiştir: Okul türünün öğrencilerin uzaysal yeteneklerine anlamlı bir etkisi olmadığı bulunmuştur; matematik başarısı ve uzaysal yetenek arasında güçlü ve anlamlı pozitif bir ilişki bulunmuştur; mantıksal düşünme yeteneği ile uzaysal yetenek arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur; teknik resim başarısı ile uzaysal yetenek arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur; öğrencilerin teknik resim dersiyle uzaysal yeteneklerinde anlamlı bir gelişme olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF HIGH SCHOOL STUDENTS' SPATIAL ABILITY Kayhan, Emine Banu MS, Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Safure Bulut January 2005, 78 pages The purposes of the study were to investigate the effect of type of high school on spatial ability, to investigate the relationships between mathematics achievement, logical thinking ability and spatial ability, and to investigate the effect of technical drawing course on the development of spatial ability. The study was conducted in Beypazarı- Ankara with 251 9th-grade students who enrolled to general, Anatolian, foreign language, commercial vocational and industrial vocational high schools. Two measuring instruments were utilized: Spatial Ability Test and Group Test of Logical Thinking. Spatial Ability Test, which was developed by Ekstrom, consists of card rotation, cube comparison tests measuring the spatial orientation ability and paper folding and surface development tests measuring the spatial visualization ability. The tests were translated in to Turkish by Delialioğlu, (1996). Group Test of Logical Thinking was developed by Roadrangka, Yeany, and Padilla and a Turkish version of GALT was developed by Aksu, Beberoğlu and Paykoç (1990). ivIn order to analyze the obtained data, one way Analysis of Variance, Pearson product moment correlation, t-test were used. The results of the study indicated that there is no significant effect of type of high school on students' spatial abilities; there is a significant positive relationship between spatial ability and mathematics achievement; there is a significant positive relationship between spatial ability and logical thinking ability; there is a significant positive relationship between the spatial ability and technical drawing achievement; and there is a significant development in spatial abilities of the students in the technical drawing course.