Development and analysis of controlled release polymeric rods containing vancomycin
Vankomisin içeren kontrollü salım çubuklarının geliştirilmesi ve incelenmesi
  1. Tez No: 167330
  2. Yazar: OYA TAĞIT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VASIF HASIRCI, Y.DOÇ.DR. DİLEK KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: PHBV, PLGA, Vankomisin, Kontrollü İlaç Salımı, Sıcak Ekztruksiyon, Soğuk Kalıplama. vm, PHBV, PLGA, Vancomycin, Controlled Release, Höt Extrusion, Cold Paste. v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
öz VANKOMSİN İÇEREN KONTROLLÜ SALIM ÇUBUKLARININ GELİŞTİRİLMESİ VE İNCELENMESİ Tağıt, Oya Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Dilek Keskin Ocak 2005, 76 sayfa Antibiyotiklerin kullanımı bakteri enfeksiyonuna bağlı birçok hastalıkta hayati önemi olan bir tedavi yöntemidir. Ne var ki, bazı durumlarda ya yan etkilerinden dolayı kullanımlarının sınırlanması ya da fizyolojik ve patolojik engellerle vücutta istenen dağılımı sağlayamamaları nedenleriyle bu ajanlar hastalıkların tedavisinde yeterince etkin kullanılamamaktadırlar. Bu yüzden, enfekte bölgeye antibiyotiğin lokal olarak uygulanması için polimerik ilaç salım sistemlerinin geliştirilip uygulanmasının bu tür hastalıklarda problemleri daha aza indirerek olumlu sonuçlar vereceği düşünülmektedir. Bu çalışma, birçok bacteriye karşı etkili ve kuvvetli bir antibiyotik olan Vankomisin ile biyobozunur ve biyouyumlu polimerler olan Poli(hidroksibutirat- viko-hidroksivalerat), ' PHBV ve Poli(laktik-ko-glikolik asit), PLGA'nın kullanılmasıyla osteomyelit lokal tedavisine yönelik çubuk şeklinde ilaç salım sistemleri hazırlanmasını içermektedir. Vankomisin içeren PHBV8 veya PLGA (50:50) çubuklarının iki farklı (sıcak ekztruksiyon ve soğuk kalıplama) yöntemle iki değişik oranda (2:1 ve 1:1 P:V) hazırlanmıştır. Her tip çubuk için in situ ilaç salım kinetiği vankomisin konsantrasyonunun spektrofotometrik ölçülmesiyle belirlenmiştir. Çubukların içerdiği ilaç miktarları salım öncesi ve sonrası örneklerinin ekstraksiyon ve İR çalışmalarıyla bulunmuştur. Her bir çubuğun in vitro etkisi B. subtilis bakterisi üzerinde ölçülmüştür. Kontrollü Vankomisin salım sistemleri stereomikroskopi ve SEM ile de karakterize edilmiştir. Kontrollü vankomisin salım formülasyonlarmın in situ salım sonuçlarıyla, her iki polimer için de sıcak ekztruksiyon yönteminde ilacın soğuk kalıplamaya göre daha yavaş salimim sağlayacak sıkı bir yapı oluşturulduğu kanıtlanmıştır. Yükleme oranı ve polimer tipinin birlikte etkisi sonucu en uzun süreli salım 2:1, P:V oranında hazırlanan PHBV çubuklarıyla (sıcak ekztruksiyon yöntemiyle) elde edilmiştir. Çubuklardaki salım kinetiği genel olarak Fick'in difüzyon kinetiğine uymaktadır. Yalnız, soğuk kalıplama yöntemiyle hazırlanan 1:1 ve 2:1 P:V oranlarındaki PLGA çubuklarımı birinci derecede ilaç salım hızında olduğu görülmüştür. In vitro biyoaktivite testlerine göre, bütün gruplar birinci gün salım örnekleriyle bakteri büyümesini etkin bir şekilde durdurmuşlardır. Ancak, yedinci gün örneklerinden sadece soğuk kalıplama ile hazırlanan, PHBV: Vankomisin 1:1 ve PLGA: Vankomisin 1:1, minimum etkin ilaç miktarını sağlayarak kabul edilen en düşük etkin seviyede bakteri büyümesini engellemişler, diğerleri ise bu seviyenin altında kalmışlardır. I.R. spektrum incelemeleri ve ezme ekstraksiyon deneyleri on gün salım süresi sonunda vankomisinin hala çubuklarda bulunduğunu kanıtlamıştır. Bu sistemlerden sıcak ekztruksiyon yöntemiyle 2:1 (P:V) oranında hazırlanan PHBV çubuklarının en uzun süreli salım sağlaması nedeniyle özellikle osteomyelit türü bakteri kökenli kemik hastalıklarının tedavisine en uygun ilaç salım sistemini oluşturduğu düşünülmektedir. vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT AND ANALYSIS OF CONTROLLED RELEASE POLYMERIC RODS CONTAINING VANCOMYCIN Tağıt, Oya M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Dilek Keskin January 2005,76 pages Antibiotic use is a vital method for the treatment of most diseases involving bacterial infections. Unfortunately, in certain cases these agents are not effective in treatnıerits against diseases for either some limitation in antibiotic usage because of the side effects ör some distribution problems caused by physiological ör pathological barriers in the body. Such problems are thought to be minimized by development of controlled release systems which involve implantation of antibiotic loaded polymeric systems directly to the site of infection. Present study involves Vancomycin, a very strong antibiotic with a wide spectrum of activity, and two biocompatible and biodegradable polymers, poly(3-hydroxybutyrate~co-3-valerate) PHBV and poly(L-lactide-co-glycolide) PLGA, in the construction of rod shaped ivcontrolled release systems designed for the aim of local treatment of osteomyelitis. Vancomycin carrying rods of either PHBV 8 ör PLGA (50:50) polymers were prepared by the use of cold paste and höt extrusion methods in two different loading ratios (2:1 and 1:1 P:V). in situ release kinetics of each type of rod was determined by spectrophotometric measurement of vancomycin concentration. For determination of drug content of the controlled release rods initially and at the end of the release experiments, extraction and ÎR (infrared) studies were carried out. The efficacy of the system was measured in vitro on the bacterial strain, B. subtilis. Characterization of the rods was made by the use of stereomicroscopy and SEM (scanning electron microscopy). in situ release results of the controlled Vancomycin release formulations revealed that for both polymer types, höt extrusion process enabled the formation of a more compact system that provided slower release of the agent compared to the cold paste method. With the combined effect of variable loading proportion and polymer type,the most prolonged release was obtained by PHBV rods having 2:1, P:V, ratio (prepared by höt extrusion method). in general, the release kinetics fronı the rods obeyed the Fickian diffusion kinetics except for PLGA rods prepared by cold paste method with 1:1 and 2:1 (P:V) loading ratios, which had a first order rate of drug release. According to in vitro bioactivity assays, ali the groups effectively inhibited bacterial growth with the first day release samples. On the seventh day, however, only two cold paste samples, PHBV:Vancomycin 1:1 and PLGA:Vancomycin 1:1 had drug content barely sufficient for MEÇ while the others were in the ineffective range. The ÎR and grinding-extraction studies proved that Vancomycin was stili present within the rods after a ten day release period. The PHBV rods with 2:1 (P:V) ratio prepared by höt extrusion method seem to be the most promising drug delivery system in terms of providing prolonged release as an implantable drug delivery system for the treatment of bacterial infections of the bone, namely osteomyelitis.