Exergy analysis of combined cycle cogeneration systems
Kombine çevrim kojenerasyon sistemlerin ekserji analizi
  1. Tez No: 167329
  2. Yazar: CAN ÖZGÜR ÇOLPAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜLAY YEŞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kombine Çevrim, Kojenerasyon, Enerji, Ekserji, Termoekonomi, Combined Cycle, Cogeneration, Energy, Exergy, Thermoeconomics IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
oz KOMBİNE ÇEVRİM KOJENERASYON SİSTEMLERİN EKSERJİ ANALİZİ Çolpan, Can Özgür Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tülay Yesin Mayıs 2005, 120 sayfa Bu tezde, yazar tarafından oluşturulan çeşitli konfigürasyonlarda kombine çevrim kojenerasyon sistemleri ve mevcut bir sistem olan Bilkent kombine kojenerasyon santrali, enerji, ekserji ve termoekonomik analizlerle incelenmiştir. Her bir konfıgürasyonda, sabit buhar talebi yerine değişken buhar talebi ele alınmıştır. Sistemlerin temel termodinamik özellikleri, başlıca operasyon durumları kullanılarak, enerji analiziyle kararlaştırıldı. Sistemlerdeki ekserji yıkımları ve çevreye giden ekserji kayıpları, sistemdeki termodinamik verimsizlikleri incelemek ve gelecekteki yenilemelere yol göstermek için irdelendi. Literatürdeki, farklı termoekonomik analiz yaklaşımları arasından, SPEÇO metodu uygulanmıştır. Sistemlerin birden çok ürünü olmasından dolayı (proses buharı ve elektrik gücü), sistemler çeşitli altsistemlere bölündü ve maliyet dengeleri, yardımcı denklemlerle birlikte uygulandı. Sonuçta, her ürünün maliyeti hesaplandı. Değişik konfıgürasyonların performans belirleyici parametreleri ve maliyetleri ile karşılaştırılması da bu tezde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXERGY ANALYSIS OF COMBINED CYCLE COGENERATION SYSTEMS Çolpan, Can Özgür M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tülay Yesin May 2005, 120 pages 7 In this thesis, several configurations of combined cycle cogeneration systems proposed by the author and an existing system, the Bilkent Combined Cycle Cogeneration Plant, are investigated by energy, exergy and thermoeconomic analyses. In each of these configurations, varying steam demand is considered rather than fixed steam demand. Basic thermodynamic properties of the systems are determined by. energy analysis utilizing main operation conditions. Exergy destructions within the system and exergy losses to environment are investigated to determine thermodynamic inefficiencies in the system and to assist in guiding future improvements in the plant. Among the different approaches for thermoeconomic analysis in literature, SPECO method is applied. Since the systems have more than one product (process steam and electrical power), systems are divided into several subsystems and cost balances are applied together with the auxiliary equations. Hence, cost of each product is calculated. Comparison of the configurations in terms of performance assessment parameters and costs per unit of exergy are also given in this thesis.