Synthesis of 1,2,3,5-tetrasubstituted pyrrole derivatives via 5-exo-dig type cyclization and stereoselective functionalisation of ferrocene derivatives
1,2,3,5-tetrasubstitue pirol türevlerinin 5-exo-dig tipi halkalaşma tepkimesi ile sentezi ve ferrosen türevlerinin stereoseçici olarak fonksiyonlandırılması
  1. Tez No: 167334
  2. Yazar: METİN KAYALAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN SITKI DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: azot hetroçiklikleri, pirol, halkalaşma, dikarbonil bileşiği, kiral ferrosen bileşikleri, stereoseçici foksiyonlandırma, nitrogen heterocycles, pyrrole, cyclization, dicarbonyl compounds, chiral ferrocene derivatives, stereoselective functionalisation. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Öz 1,2,3,5-TETRASUBSTİTUE PİROL TÜREVLERİNİN 5-EXO-DIG TİPİ HALKALAŞMA TEPKİMESİ İLE SENTEZİ VE FERROSEN TÜREVLERİNİN STEREOSEÇİCİ OLARAK FONKSİYONLANDIRILMASI Metin Kayalar Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Ocak 2005, 102 sayfa Bu çalışmanın ilk bölümünde, 1,3-dikarbonil bileşiklerinden başlayarak asitle katalize edilmiş halkalaşma tepkimesiyle 1,2,3,5-tetrasübstitie pirol türevleri sentezleme konusunda yeni ve kolay uygulanabilir bir yöntem geliştirilmiştir. îlk olarak 1,3-dikarbonil bileşikleri propargil bromür ile alkillenmiş daha sonra da primer amin ve katalitik miktarda TFA (trifloroasetik asit) eklenmesiyle tek basamakta gerçekleşen dönüşümle yüksek verimlerle pirol türevleri sentezlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, ferrosen türevlerinin katalitik ve de stereoseçici olarak fonsiyonlanırılması için geliştirilmesi planlanan metodun şimdiye kadar çalışmaları özetlenmiştir. Bu çalışmalar karboksilleme, arilleme ve a, p doymamış karbonil bileşiklerinin oksitleme ile çapraz bağlanması ana başlıkları altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF 1,2,3,5-TETRASUBSTITUTED PYRROLE DERIVATIVES VIA 5-EXO-DIG TYPE CYCLIZATION AND STEREOSELECTIVE FUNCTIONALISATION OF FERROCENE DERIVATIVES Metin Kayalar M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir January 2005, 102 pages A convenient and new method for the synthesis of 1,2,3,5-tetrasubstituted pyrrole derivatives starting from 1,3,-diearbonyl compounds through acid catalyzed cyclization reaction is described. Alkylation of 1,3-dicarbonyl compound with propargyl bromide followed by one step cyclization with the introduction of primary amines in the presence of catalytic amount of triflouroacetic acid (TF A) affords the corresponding pyrrole derivatives in high yields. The investigations on the studies of developing a new method for catalytic and stereoselective functionalisation of ferrocene derivatives were summarized. Functionalisation studies were carried out in three main strategy the first one of which is carboxylation, second one is arylation and the last one is oxidative cross- coupling with a, P-unsaturated carbonyl compounds.