Document and examination of historic building materials for the purpose of conservation: Case study, part of walls at the Citadel of Ankara
Tarihi yapı malzemelerinin koruma amaçlı dökümantasyonu ve incelenmesi: Durum çalışması, Ankara Kalesi duvarlarının bir bölümü
- Tez No: 167339
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE CANER SALTIK, PROF.DR. ÖMÜR BAKIRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Nem Sorunu, Andezit Bozulması, Tahribatsız İnceleme vıı, Dampness, Andesite Weathering, Non-Destructive Testing
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz TARİHİ YAPI MALZEMELERİNİN KORUMA AMAÇLI DÖKÜMENTASYONU VE İNCELENMESİ: DURUM ÇALIŞMASI, ANKARA KALESİ DUVARLARININ BİR BÖLÜMÜ Tokmak, Musa Yüksek Lisans, Arkeometri Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Emine N. Caner-Saltık Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömür Bakırer Ocak 2005, 73 sayfa Bu çalışmanın amacı Ankara andezitlerinin bozulma sorunlarım, bozulmuşluk durumlarım ortaya koymak, koruma çalışmalarının kapsamım belirlemektir. Çalışmada önce, örneklerin alındığı kale duvarlarında ve andezit taşlarında görülen bozulma türleri belirlenmiştir. Andezit taşlatırım yüzeylerinden alman örneklerin temel fiziksel özellikleri kapsamında birim hacim ağırlığı ve gözenekliliği, mekanik özellikleri kapsamında ise ultrasonik hız değerleri ve esneklik modülü (Emod) hesaplanmıştır. Çalışılan andezit örneklerin mineral bileşimleri ince kesitlerinin optik mikroskop ile incelenmesi ve XRD analizleri ile belirlenmeye çalışılmıştır. Örneklerin içerdiği çözünen tuzların miktarı elektriksel iletkenlik ölçümüyle ve tuzlara ait anyonların türü spot testleriyle belirlenmiştir. Sonuçlar, andezitlerin karasal iklim şartlarında ve Ankara'nın hava kirliliği sorunlarına bağlı olarak uzun sürede gösterdiği dayanıklılık özellikleri ve çimento vıiçeren harçlarla yapılan yanlış onarımlar, kalenin ilgili bölümlerindeki drenaj ve nem sorunları sonucu ortaya çıkan bozulmalar açısından ve koruma çalışmalarının kapsamı açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen fiziksel ve mekaniksel test sonuçları Ankara kalesi duvarlarından alman andezit örneklerin yüzeylerinin çok bozulmuş olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, Ankara Gölbaşı yeni andezit örneklerinin fiziksel ve mekanik özellikleri ile karşılaştırılmıştır. Yüzey katmanlarının gözeneklilik değerlerinin yüksek ve birim hacim ağırlıklarının düşük olduğu, ultrasonik hız ve esneklik modülü (Emod) değerlerinin bozulmaya bağlı olarak azaldığı saptanmıştır. İnce kesit ve XRD analizleri de feldspar ve diğer ana minerallerdeki fiziksel ve kimyasal değişmeleri ortaya çıkarmış ve andezit yüzeylerinde amorf minerallerin oluştuğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DOCUMENTATION AND EXAMINATION OF HISTORIC BUILDING MATERIALS FOR THE PURPOSE OF CONSERVATION: CASE STUDY, PART OF WALLS AT THE CITADEL OF ANKARA Tokmak, Musa M.Sc, Department of Archaeometry Supervisor : Prof. Dr. Emine N. Caner-Saltik Co-Supervisor: Prof. Dr. ömür Bakırer January 2005, 73 pages The study aimed to identify deterioration problems, repair and conservation needs of andesites on the walls of the Ankara Castle. Decay forms of walls were documented by visual examination. Samples taken from the surface of the weathered andesites were examined for their basic physical, mechanical compositional and minerological properties. The bulk density and total porosity were determined as basic physical properties. The mechanical properties were expressed as ultrasonic velocity and modulus of elasticity (Emod). Compositional and mineralogical properties were determined by optical microscopy and XRD analyses. Soluble salt content of the andesite samples was determined by spot tests of anions and electrical conductivity measurements. Findings were evaluated in terms of the long-term weathering behaviour of andesites under the effect of the prevailing climate, air pollution problems of IVAnkara, dampness problems of the structure, previous repairs with incompatible cement mortars. The surfaces of Ankara Castle andesite blocks were heavily weathered. The results were compared with the physical and mechanical properties of fresh andesites from Gölbaşı- Ankara quarry. The surface of the andesite blocks at the Ankara Castle, had low bulk density and high porosity, low ultrasonic velocity and low Emod values. Thin section and XRD analyses supported those results by revealing the presence of physical and chemical weathering on feldspars and other main minerals of andesite, as well as the presence of amorphous minerals at the surface.