Improwing 8th grade students' understanding of photosynthesis and respiration in plants by using 5E learning cycle and conceptual change text
8.sınıf öğrencilerinin fotosentez ve bitkilerde solunum kavramlarını öğreniminin 5E öğrenme modeli ve kavramsal değişim metinleri kullanılarak geliştirilmesi
  1. Tez No: 167338
  2. Yazar: SİBEL BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEREN TEKKAYA, Y.DOÇ.DR. JALE ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 5E öğrenme modeli, kavramsal değişim metni, fotosentez, bitkilerde solunum, kavram yanılgıları. vıı, 5E learning cycle, conceptual change text, photosynthesis, respiration in plants, misconceptions
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Öz 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FOTOSENTEZ VE BİTKİLERDE SOLUNUM KAVRAMLARINI ÖĞRENİMİNİN 5E ÖĞRENME MODELİ VE KAVRAMSAL DEĞİŞİM METİNLERİ KULLANILARAK GELİŞTİRİLMESİ BALCI, Sibel Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Jale ÇAKIROĞLU Ortak Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ceren TEKKAYA Ocak 2005, 120 sayfa Bu çalışma, 5E öğrenme modelinin, kavramsal değişim metinlerinin ve geleneksel öğretim yönteminin 8. sınıf öğrencilerinin fotosentez ve bitkilerde solunum konularındaki kavram yanılgılarını düzeltmedeki etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Aynı zamanda, öğretim yöntemlerinin öğrencilerin fen bilgisi dersine yönelik tutumlarına etkisi de araştırılmıştır. Bu çalışma, Ankara' da bir ilköğretim okulunun üç ayrı sınıfında bulunan 101 sekizinci sınıf öğrencisi ile 2003-2004 eğitim yılının güz döneminde yapılmıştır. Sınıflar kontrol grubu ve deney grupları olarak rasgele seçilmiştir. Birinci deney grubundaki öğrenciler (n=33) dersi 5E öğrenme modeli ile işlerken, ikinci deney grubundaki öğrenciler (n=34) kavramsal değişim metinlerine dayalı öğretim yöntemi ile, kontrol grubundaki öğrenciler (n=34) ise geleneksel öğretim yöntemi vıile işlemişlerdir. Öğrencilerin fotosentez ve bitkilerde solunum konularındaki kavram yanılgılarını bulmak için iki aşamalı tam testi,“Fotosentez ve Bitkilerde Solunum Kavram Testi”, kullanılmıştır. Bu test bütün gruplara ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Ayrıca, öğrencilerin fen bilgisi dersine karşı Mumlarını ve mantıksal düşünme yeteneklerim ölçmek için sırasıyla“Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği”ve“Mantıksal Düşünme Yetenek Testi”bütün gruplara uygulanmıştır. Araştırmanın hipotezleri ortak değişkenli varyans analizi (ANCOVA) kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar deney gruplarının fotosentez ve bitkilerde solunum konularını anlamada kontrol grubundan daha başarılı olduğunu göstermiştir. Hem 5E öğrenme modeline dayalı öğretim yöntemi hemde kavramsal değişim metinlerine dayalı öğretim yöntemi 8. sınıf öğrencilerinin fotosentez ve bitkilerde solunum konularında sahip oldukları kavram yanılgılarını gidermede etkili olmuştur. Sonuçlar ayrıca deney ve kontrol grupları arasında öğrencilerin fen bilgisi dersine karşı tutumları açısından anlamlı bir fark olmadığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPROVING 8th GRADE STUDENTS' UNDERSTANDING OF PHOTOSYNTHESIS AND RESPIRATION IN PLANTS BY USING 5E LEARNING CYCLE AND CONCEPTUAL CHANGE TEXT BALCI, Sibel M. S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Jale ÇAKIRO?LU ^Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ceren TEKKAYA January 2005, 120 pages The purpose of this study was to investigate the effects of 5E learning cycle, conceptual change texts and traditional instruction on 8 grade students' understanding of photosynthesis and respiration in plants. Besides, the effect of instruction on students' attitudes toward science as a school subject was investigated. One hundred and one, 8 grade students from three classes of one elementary school in Ankara attended in this study. This study was carried out during the fall semester of 2003-2004 academic year. The classes were randomly assigned as control and experimental groups. Students in the first experimental group (n=33) received 5E learning cycle based instruction, the second experimental group (n=34) received conceptual change text based instruction and students in the IVcontrol group (n=34) received traditional instruction. Two-tier multiple-choice diagnostic test,“Photosynthesis and Respiration in Plants Concept Test”, was used to determine students' understanding of photosynthesis and respiration in plants. The test was administered to the sample of the study as pre- and post-test. Students' attitudes toward science and their reasoning abilities were measured by“Attitude Scale Toward Science”and“Test of Logical Thinking”respectively. The hypotheses of the study were tested by using analysis of covariance (ANCOVA). The results indicated that there were significant differences among the treatment groups with respect to their understanding of photosynthesis and respiration in plants. Both 5E learning cycle based instruction and conceptual change text based instruction were found effective to eliminate 8th grade students' misconceptions about photosynthesis and respiration in plants. The results also showed that there were no significant differences among the treatment groups with respect to attitudes toward science as a school subject.