Cognitive basis of the concept of conscious self
Bilinçli benlik kavramının bilişsel temelleri
- Tez No: 167352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ SAYAN, YRD. DOÇ. DR. BİLGE SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Benlik, Bilinç, Öznellik, Karar Verme, Özgür İrade, Kuantum Teorisi, Self, Consciousness, Subjectivity, Agency, Free Will, Quantum Theory IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZ BİLİNÇLİ BENLİK KAVRAMININ BİLİŞSEL TEMELLERİ Sarper Alkan Yüksek Lisans, Bilişsel Bilimler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdinç Sayan Ortak Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Bilge Say Aralık 2005, 55 sayfa Bilişsel Bilimler alanındaki çağdaş gelişmeler zihinle ilgili olaylar ile sinirsel aktivite arasında güçlü bağlantılar ortaya çıkarmıştır. Ancak, bilişsel bilimler bütün bu başarılarına rağmen hala bilinçli benliklerin doğasını açıklamakta yetersiz kalmaktadır. Bu yetersizliğin arkasında iki önemli sebep vardır. Birincisi, bilincin bütünleşik doğası ile sinirsel bilgi işlemenin dağınıklığı arasındaki uyumsuzluktur. İkincisi ise bilinçli deneyimler ile klasik fizikteki olaylar ve objeler arasındaki farklılıklardır. Bu tez, fizik, sinirbilim ve felsefeden yararlanarak bilinç ve bilinçli benlikler için teorik bir temel oluşturmayı amaçlamaktadır. Tezde savunulan fikirler, temel olarak benliğe benzer davranışlar gösteren bir sinir sistemine sahip olmanın biyolojik gerekliliği ve kuantum teorisi ile ilgili bilinç yaklaşımlarını kullanmaktadır. Sonuçta, bilinçli benlik kavramının günlük yaşamdaki sezgilerimizin işaret ettiği gibi varlıkbilimsel bir gerçeklik olmakan ziyade sadece birbiri ile ilişkili bazı kavram ve tecrübeleri kapsaması için kulllandığımız bir kavram olduğu gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
f ABSTRACT COGNITIVE BASIS OF THE CONCEPT OF CONSCIOUS SELF Sarper Alkan MS, Department of Cognitive Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdinç Sayan Co-supervisor: Assist. Prof. Dr. Bilge Say December 2005, 55 pages Contemporary developments in cognitive sciences have uncovered strong correlations between mental events and nervous activity. Despite their achievements, cognitive sciences are still unable to provide an adequate explanation for the concept of conscious selves. There are two main reasons behind this inability. The first one is the mismatch between the distributed nature of the nervous information processing and the unified nature of the consciousness. The second one is the fundamental differences between conscious experiences and the objects and events in classical physics. This thesis aims to provide a basis for a theory for consciousness and conscious selves by using certain findings of modern physics, neuroscience and philosophy. The argumentation is based on the biological necessity of having neural mechanisms that act like a self and quantum- theoretical approaches to consciousness. Consequently, it is shown that, the concept of conscious self is just a concept that we use to encompass several related concepts and experiences rather than being an ontological reality which is assumed by our common-sense intuitions.