Scalar waves in spractimes with closed timelike curves
Kapalı zamansal eğriler içeren uzay-zamanlarda skaler dalgalar
- Tez No: 167370
- Danışmanlar: PROF.DR. SİBEL BAŞKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalga denklemi, Helmholtz denklemi, solucan-deliği uzay-zamanları, Kapalı zamansal eğriler, Global hiperbolik olmayan uzay-zamanlar, Bessel fonksiyonları, toplama teoremleri, küresel dalgalar, Wave Equation, Helmholtz Equation, Wormhole Spacetimes, Closed Timelike Curves, Non-Globally Hyperbolic Spacetimes, Bessel functions, Addition Theorems, Spher ical Waves.. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz KAPALI ZAMANSAL EĞRİLER İÇEREN UZAYZAMANLARDA SKALER DALGALAR Necmi Buğdaycı Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sibel Başkal (METU, Phys.) Aralık 2005, 60 sayfa Kapalı zamansal eğriler içeren uzay-zamanlarda varolabilecek dalgaların doğası araştırılmaktadır. Bu sınıfa giren uzay-zamanların belli bazı türlerinde dalga denkleminin çözümlerinin karakteristik özellikleri elde edilmiştir. 2+1 ve 3+1 boyutlu düz solucan deliği uzay zamanlarda dalga denkleminin global çözümleri bulunmuştur. Çözümler silindirik ve küresel Bessel fonksiyonları cinsiden sonsuz seri toplamı olarak ifade edilmiş ve çoklu saçılım yöntemiyle hesaplanmışlardır. Bazı limit durumlar için açık çözümler verilmiş, ayrıca 2+1 boyutta elde edilen çözümler sayısal yöntemler kullanılarak doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SCALAR WAVES IN SPACETIMES WITH CLOSED TIMELIKE CURVES Necmi Buğdaycı Ph. D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Sibel Baskal (METU, Phys.) December 2005, 60 pages The existence and -if exists- the nature of the solutions of the scalar wave equa tion in spacetimes with closed timelike curves are investigated. The general proper ties of the solutions on some class of spacetimes are obtained. Global monochromatic solutions of the scalar wave equation are obtained in flat wormholes of dimensions 2+1 and 3+1. The solutions are in the form of infinite series involving cylindirical and spherical wave functions and they are elucidated by the multiple scattering method. Explicit solutions for some limiting cases are produced as well. The results of 2+1 dimensions are verified by using numerical methods.