Generalized random spreading performance analysis of CDMA coma over GWSSUS fading channels
GWSSUS sönümlemeli CDMA kanallarının genelleştirilmiş istatistiki-yaymalı performans analizi
- Tez No: 167377
- Danışmanlar: PROF.DR. BUYURMAN BAYKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CDMA, çok-kullanıcılı işaret belirleme, çok-kullanıcılı enformasyon teorisi, GWSSUS sönümlerneli kanallar, performans analizi, istatistiki matris teorisi, CDMA, multiuser detection, multiuser information theory, GWSSUS fading chan nels, performance analysis, random matrix theory. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZ QWSSUS SONUMLEMELI CDMA KANALLARININ GENELLEŞTİRİLMİŞ İSTATİSTİKİ-YAYMALI PERFORMANS ANALİZİ Özgür Ertuğ Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Buyurman Baykal Aralık 2005, 117 sayfa Direkt-dizin kod-bölmeli çoklu-erişim (DS-CDMA) enterferans-limitli istatistiki bir çoklu- erişim sistemi olduğundan dolayı zararlı uzak-yakın etkisinin giderilerek daha iyi performans elde edilebilmesi için aynı kanal enterferansının ya enterferans bastınm/ çıkartma almaçları ile ve/veya güç kontrolü kullanımı ile giderilmesi son derece önemlidir. Bugüne kadar, bazı araştırmalar istatistiki-yaymak asimptotik - çok sayıda kullanıcı ve geniş bant - CDMA sistem lerini çok-kullamcı almaçları ve güç kontrolü ile Gaussian ve tek-yollu sönümlerneli kanallarda analizini yapmışlardır. Bu tezde eşlik eder şekilde, yine genelleştirilmiş istatistiki yayma çatısı altında ama sonlu sistem boyutları için ve güç kontrolü olmadan multikanal lineer çok-kullamcılı almaçların, i.e. RAKE, dekorelatör, LMMSE, erişim kapasitesini tek-hücre formasyonu içinde genelleştirilmiş zamanla-değişken GWSSUS - Rayleigh/fticean - sönümlerneli kanallar üzerinde istatistiki matris teorisi tabanlı araçlar ile incelenmektedir. Genişband gönderime bağlı olarak çözünen çok-gönderim yolu kanallarının maksirnal-katsayı birleştirimini baz alarak, öncelikle çok-kullanıcılı multikanal almaçlarının sinyal-enterferans (SIR) oranları istatistiki olarak karak- terize edilmektedir. Daha sonra, enformasyon-teorisi tabanlı ergodik ve yetmezlik toplam- oranlar spektral kazançları bulunmakta ve analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERALIZED RANDOM SPREADING PERFORMANCE ANALYSIS OF CDMA OVER GWSSUS FADING CHANNELS Özgür Ertuğ Ph.D., Department of Electrical and Electronic Engineering Thesis Supervisor: Prof. Dr. Buyurman Baykal December 2005, 117 pages Since direct-sequence code-division multiple-access (DS-CDMA) is an interference-limited random multiple-access scheme, the reduction of co-channel interference with either interfer ence suppression or interference cancellation multiuser receivers and/or power control to prevent detrimental near-far situations is vital for improved performance. Up to date, some contribu tions investigated randomly-spread asymptotically - large number of users and large bandwidth - large CDMA systems with multiuser receivers and power control via random matrix theoretic and free probability theoretic tools especially over Gaussian and single-path fading channels. As complement within this thesis, we analyze also within the generalized random spreading framework but at finite system sizes and without power control the capacity achievable with linear multichannel multiuser receivers; i.e. RAKE, zero-forcing decorrelator, linear minimum mean-squared error (LMMSE) multiuser receivers, within a single-cell setting over generalized time- varying GWSSUS - Bayleigh/Ricean - fading channels via random matrix theoretic tools. Assuming maximal-ratio combining (MRC) of resolved frequency - multipath - diversity chan nels due to wideband transmission, the signal-to-interference ratios (SIRs) with multichannel multiuser receivers that set the basis for further derivations are statistically characterized. The information-theoretic ergodic and outage sum-rates spectral efficiencies are then derived and analyzed.