Synthesis and enzymatic resoluation of various cyclopentenoid and cyclohexenoid type compounds
Çeşitli siklopentenoid ve siklohekzenoid tipi bileşiklerin sentezi ve enzimatik rezolüsyonu
- Tez No: 167385
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR TANYELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Mn(OAc)3 yükseltgemesi, Pb(OAc)4 yükseltgemesi, enzimatik rezolüsyon. v, Mn(OAc)3 oxidation, Pb(OAc)4 oxidation, enzymatic resolution. iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz ÇEŞİTLİ SİKLOPENTENOİD VE SİKLOHEKZENOİD TİPİ BİLEŞİKLERİN SENTEZİ VE ENZİMATİK REZOLÜSYONU İyigün, Çiğdem Doktora, Kimya Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Cihangir Tanyeli Haziran 2005, 174 sayfa Bu tezin amacı, komplike doğal ürünlerin basit başlangıç maddeleri olan enantiyomerce zenginleştirilmiş kuaterner stereomerkezli siklopentenoid ve siklohekzenoid tipi bileşiklerin sentezlenmesidir. Çalışmanın ilk bölümü a'-asetoksi a'-sübstitüe a,P-doymamış siklik ketonların sentezini içerir. Siklopentenon ve siklohekzenonların metilleme, etiîleme, benzilleme ve alillemesi gerçekteştirilmiştir. Bu bileşikler daha sonra a'-konumlarında rejioseçici olarak yükseltgenmiştir. Bu çalışma, kimya yazınında ilk defa a'-tersiyer pozisyonun Mn(OAc)3 ile yükseltgenmesini içerir. Pb(OAc)4 ile de yükseltgemeler yapılmış ve bu iki metod karşılaştın İm ıştır. Bu çalışma ile bağlantılı olarak, ikinci kısımda, bu asetoksi türevlerinin enantıyomerlerine ayrıştırılması çeşitli hidrolaz tipi enzimlerle gerçekleştirilmiştir. Hidrolaz tipi enzimler ilk defa tersiyer pozisyonların hidrolizi için kullanılmıştır. Kullanılan enzimler arasında en iyi enantiyoseçiciliği Candida cylindracea lipaz (CCL) göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND ENZYMATIC RESOLUTION OF VARIOUS CYCLOPENTENOID AND CYCLOHEXENOID TYPE COMPOUNDS İyigün, Çiğdem Ph. D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Cihangir Tanyeli June 2005, 174 pages The aim of this thesis is to synthesize enantiomerically enriched cyclopentenoid and cyclohexenoid type of compounds with quaternary carbon stereocenters that are the simplest precursors of the complex natural products. The first part of the study involves the preparation of a'-acetoxy a'-substituted a,(3- unsaturated cyclic ketones. Methylation, ethylation, benzylation and allylation of cyclohexenone and cyclopentenone derivatives are performed. Then, these compounds are regioselectively oxidized at the a'-position by Mn(OAc)3. This is the first successful example in the literature that a'-tert-position is oxidized by Mn(OAc)3. The oxidations were also performed by Pb(OAc)4 and both methods were compared. Related to this study, in the second part, the enantiomeric resolution of the acetoxy derivatives were performed by various hydrolases. This study is the first example where the hydrolases are used to resolve tertiary positions. Among the enzymes used, Candida cylindracea lipase (CCL) showed the best enantioselectivity.