Comprehensive modeling of gas condensate relative permeability and its influence on field performance
Gözenekli ortamda gaz kondensatın göreli geçirgenlik etkisinin modellenmesi ve saha performansına etkisi
- Tez No: 167398
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL DEMİRAL, DOÇ. DR. SERHAT AKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaz Kondensat, Göreli Geçirgenlik, Yüzey Gerilimi, Kapiler Sayısı, Bond Sayısı, Kondensat Sayısı, Kalıcı Su Doymuşluğu, Kritik Nokta Basmç Yakım vıı, Gas Condensate, Relative Permeability, Interfacial Tension, Capillary Number, Bond Number, Condensate Number, Immobile Water Saturation, Near Critical Pressure
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
oz GÖZENEKLİ ORTAMDA GAZ KONDENSATIN GÖRELİ GEÇİRGENLİK ETKİSİNİN MODELLENMESİ VE SAHA PERFORMANSINA ETKİSİ ÇALIŞGAN, Hüseyin Doktora, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serhat Alan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Birol Demiral Eylül 2005, 139 sayfa Gaz Kondensat kuyularının çoğundaki üretim ile birlikte kuyudibi basıncının çiylenme noktası (dew point) basıncının altına düşmesi sonucunda oluşan kondensat yoğuşmasınm olumsuz etkisi nedeniyle önemli miktarda kuyu üretimi azalır. Gaz kondensat kuyularından yapılan üretimi etkileyen en önemli parametre kuyuya yakın noktalarda çok yüksek akış hızlarının oluşması nedeniyle kuyuya yakın noktalarındaki etkin gaz geçirgenliğidir. İleriye dönük doğru bir kuyu üretim tahmini yapabilmek için kuyu cidanndaki yüksek hızdaki gaz kondensat akış karakterini anlamak gereklidir. Bu amacı hedefleyebilmek için, orta geçirgenlik değerine sahip Kuzey Marmara- 1 gaz kuyusu karbonat karotlanna ait tapa örneği üzerinde, yalın sentetik iki bileşenli gaz kondensat akışkan örneği kullanılarak kritik nokta basmç yakınına uygun olarak rezervuar koşullarında bir dizi iki fazlı drenaj göreli geçirgenlik ölçümleri yapılmıştır. Akışkan sistemi olarak, çevre koşullarında kritik nokta özelliği gösteren iki bileşenli metanol / hekzan vısystemi model olarak kullanılmıştır. Sıcaklığın sayesinde yüzey gerilim katsayısı ve akış debisi değiştirilerek laboratuvar testleri yapılmıştır. Formasyon suyu doymuşluğun gaz kondensat sistemlerine etkisini gözlemleyebilmek için kalıcı su doymuşluğunda, laboratuvar testleri aynı yüzey gerilim ve akış debileri için tekrarlanmıştır. Laboratuvar testlerinin sonuçlan yüzey gerilirninin azalımı ve akış hızının artışı ile birlikte karışmayan göreli geçirgenlik eğnsinin davranışından karışabilir çizgisine doğru net bir eğilim gösterir. Öyle ki, yüzey gerilimin yüksek ve akış hızı düşük ise göreli geçirgenlik fonksiyonu açıkça kavis alırken düşük yüzey gerilim ve yüksek akış hızlarında doğrusal düz çizgi şeklini alır. Gözenekli ortamda kalıcı su doymuşluğunun bulunması göreli geçirgenlik eğnlerinin ılatımlı faz doymuşluğunun sola kayması dışında aynı şekilde davranış gösterir. Üç parametreli kondensat sayısının fonksiyonu olarak gaz ve kondensat göreli geçirgenlik verilerinin elde edilmesi için yeni sade bir matematiksel model geliştirilmiştir. Kondensat sayısı olarak adlandırılan yeni model yüzey gerilimin etkisine sıcaklığın değişimi dolayısıyla daha fazla hassasiyet göstermektedir. Yeni model daha önce yayınlanmış yayınlarla ve laboratuvar test sonuçlarıyla uyumlu veriler üretmiştir. İlave olarak, uç noktası göreli geçirgenlik ve kalıcı doymuşluk verilerinin yayınlamış çalışmalarla uyum içindedir. Söz konusu önerilen model gaz göreli geçirgenliğine kıyasla kondensat göreli geçirgenliği için oldukça yüksek uygunluk değerleri vermiştir. Bu model; göreli geçirgenlik sisteminin tanımlanmasında ve bir sahanın üretim kapasitesinin daha iyi anlamak için yapılan bileşenli simülasyon çalışmasında gaz kondensatlara özgü tipik parametrelerle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPREHENSIVE MODELLING OF GAS CONDENSATE RELATIVE PERMEABILITY AND ITS INFLUENCE ON FIELD PERFORMANCE ÇALIŞGAN, Hüseyin Ph.D., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serhat Alan Co-Supervisor: Prof. Dr. Birol Demiral September 2005, 139 pages The productivity of most gas condensate wells is reduced significantly due to condensate banking when the bottom hole pressure falls below the dew point. The liquid drop-out in these very high rate gas wells may lead to low recovery problems. The most important parameter for determining condensate well productivity is the effective gas permeability in the near wellbore region, where very high velocities can occur. An understanding of the characteristics of the high-velocity gas-condensate flow and relative permeability data is necessary for accurate forecast of well productivity. In order to tackle this goal, a series of two-phase drainage relative permeability measurements on a moderate permeability North Marmara -1 gas well carbonate core plug sample, using a simple synthetic binary retrograde condensate fluid sample were conducted under reservoir conditions which corresponded to near miscible conditions. As a fluid system, the model of methanol/n-hexane system was used as a binary model that exhibits a critical point at ambient conditions. The interfacial tension by means of temperature and the flow rate were varied in the laboratory measurements. The laboratory IVexperiments were repeated for the same conditions of interfacial tension and flow rate at immobile water saturation to observe the influence of brine saturation in gas condensate systems. The laboratory experiment results show a clear trend from the immiscible relative permeability to miscible relative permeability lines with decreasing interfacial tension and increasing velocity. So that, if the interfacial tension is high and the flow velocity is low, the relative permeability functions clearly curved, whereas the relative permeability curves straighten as a linear at lower values of the interfacial tension and higher values of the flow velocity. The presence of the immobile brine saturation in the porous medium shows the same shape of behavior for relative permeability curves with a small difference that is the initial wetting phase saturations in the relative permeability curve shifts to the left in the presence of immobile water saturation. A simple new mathematical model is developed to compute the gas and condensate relative permeabilities as a function of the three-parameter. It is called as condensate number; Nk so that the new model is more sensitivity to temperature that represents implicitly the effect of interfacial tension. The new model generated the results were in good agreement with the literature data and the laboratory test results. Additionally, the end point relative permeability data and residual saturations satisfactorily correlate with literature data. The proposed model has fairly good fitness results for the condensate relative permeability curves compared to that of gas case. This model, with typical parameters for gas condensates, can be used to describe the relative permeability behavior and to run a compositional simulation study of a single well to better understand the productivity of the field.