Kummer extensions of function fields with many rational places
Fonksiyon cisimlerinin rasyonel asal böleni çok olan Kummer genişlemeleri
  1. Tez No: 167397
  2. Yazar: BURCU GÜLMEZ TEMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH ÖZBUDAK, PROF. DR. MEHPARE BİLHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyon Cisimleri, Kummer Genişlemeleri, Rasyonel Asal Bölenler v, Function Fields, Kummer Extensions, Rational Places IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
oz fonksiyon cisimlerinin rasyonel asal böleni çok olan kummer genişlemeleri GÜLMEZ TEMUR, Burcu Doktora, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ferruh ÖZBUDAK Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehpare BİLHAN Temmuz 2005, 33 sayfa Bu tezde, sonlu cisimler. üzerinde tanımlanmış cebirsel fonksiyon cisim lerinin rasyonel asal böleni çok olan Kummer genişlemelerinin inşası için ba sit ve etkili iki metot veriyoruz. Pratik bir araştırma sonucunda bazı açık örnekler elde ettik. Ayrıca, sonlu bir cisim üzerinde Kummer genişlemelerinin lif çarpımlarını çalıştık ve rasyonel asal bölenlerinin kesin sayısını belirledik. Pratik bir araştırmayla rasyonel asal böleni çok olan açık örnekler elde ettik. Van der Geer ve van der Vlugt'un tablosu için bir rekor (alt sınır iyileştirildi) ve yeni bir kayıt elde ettik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KUMMER EXTENSIONS OF FUNCTION FIELDS WITH MANY RATIONAL PLACES GÜLMEZ TEMUR, Burcu Ph.D., Department of Mathematics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ferruh ÖZBUDAK Co-Supervisor: Prof. Dr. Mehpare BİLHAN July 2005, 33 pages In this thesis, we give two simple and effective methods for constructing Kummer extensions of algebraic function fields over finite fields with many rational places. Some explicit examples are obtained after a practical search. We also study fibre products of Kummer extensions over a finite field and determine the exact number of rational places. We obtain explicit examples with many rational places by a practical search. We have a record (i.e the lower bound is improved) and a new entry for the table of van der Geer and van der Vlugt,