Surm comparison theory for impulsive differential equations
Impalsif diferansiyel denklemlerde sturm karşılaştırma teorileri
  1. Tez No: 167399
  2. Yazar: ABDULLAH ÖZBEKLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AĞACIK ZAFER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sturm, Leighton, Wirtinger, Damping Terim, Hill Denk lemi, impals, Sturm, Leighton, Wirtinger, Damping, Hill's Equation, Impulse
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tezde, impals etkisi sabit zamanlı impalsif diferansiyel denklemler için Sturm tipi karşılaştırma teorisi ve salınımmı araştırdık, impals etkilerinin, çözümlerin davranışını önemli ölçüde değiştirebileceği gösterildi. İkinci bölümde, Sturm tipi karşılaştırma sonuçlarıyla birlikte, lineer, yan- lineer ve kendine eşlenik olmayan denklemler için Leighton tipi karşılaştırma teoremleri verdik ve Wirtinger tipi eşitsizlikler elde ettik. Damping terimli kuvvetlendirilmiş süper lineer ve süper yan-lineer denklemler için benzer sonuçlar sunduk. Üçüncü bölümde, lineer olmayan denklemlerin salmımı için yeterli koşullan elde ettik. Salınım için aralık kritelerinin yanısıra integral orta lama, fonksiyon ortalama metodları ele alındı. Damping terimli impalsif Hill denklemi ve kuvvetlendirilmiş lineer denklemler için salınım kriterleri kanıtlandı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we investigate Sturmian comparison theory and oscilla tion for second order impulsive differential equations with fixed moments of impulse actions. It is shown that impulse actions may greatly alter the oscillation behavior of solutions. In chapter two, besides Sturmian type comparison results, we give Leightonian type comparison theorems and obtain Wirtinger type inequal ities for linear, half-linear and non-selfadjoint equations. We present anal ogous results for forced super linear and super half-linear equations with damping. In chapter three, we derive sufficient conditions for oscillation of nonlin ear equations. Integral averaging, function averaging techniques as well as interval criteria for oscillation are discussed. Oscillation criteria for solutions of impulsive Hill's equation with damping and forced linear equations with damping are established.