Resource management in cellular communnication networks with subcriber profile prediction
Hücresel iletişim ağlarında kullanıcı kişisel bilgileri destekli telsiz kanal yönetimi
- Tez No: 167400
- Danışmanlar: PROF. DR. RUYAL ERGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Servis Kalitesi, Kaynak Yönetimi, Geçiş Yapan Çağrı Düşmesi, Yeni Çağrı Engelleme, Spektrum Verimliliği, QoS, Resource Management, Handoff Call Failure, New Call Blocking, Spectral Efficiency IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
oz HÜCRESEL İLETİŞİM AĞLARINDA KULLANICI KİŞİSEL BİLGİLERİ DESTEKLİ TELSİZ KANAL YÖNETİMİ YILMAZ, Nusrat Doktora, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ruyal Ergul Haziran 2005, 168 sayfa Bu çalışma, telsiz iletişim ağlarında çağrı aktarma ve yeni çağrı kabul etme işlemlerinde yüksek bir hizmet kalitesini hedeflerken aynı zamanda kısıtlı telsiz kaynaklarının kullanım verimini artırmayı hedefleyen yeni bir yaklaşım içermektedir. Bu her iki hedefin aynı anda gerçekleştirilmesi, iki ana yöntem ile sağlanmaya çalışılmıştır. İlk olarak, hareketli kullanıcı terminallerinde tutulan istatistik bilgileri sayesinde herhengi bir kullanıcının yol güzergahının önceden belirlemesi ve bu şekilde kullanıcının geçeceği bir sonraki hücrede o kullanıcı için kanal tahsisinin yapılması ilkesi, ikinci olarak, radyo kanalı yönetiminde iki aşamalı bir yaklaşım kullanılması ilkesi. Bu iki aşamalı yaklaşımla, ortamdaki kullanıcıların hareketlilik durumuna ve ağ içindeki trafik durumuna bağlı olarak dinamik bir sekide, yeni çağrı başlatma ve geçiş yapan çağrı için rezervasyon ve kabul işlemleri kontrol edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESOURCE MANAGEMENT IN CELLULAR COMMUNICATION NETWORKS WITH SUBSCRIBER PROFILE PREDICTION YILMAZ, Nusrat Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ruyal Ergiil June 2005, 168 pages In this study, a dynamic resource management and subscriber profile prediction scheme for mobile communication systems is presented. The aim is to achieve a high level of QoS for both handoff calls and new calls, while at the same time to improve the utilization of wireless network resources. The simultaneous satisfaction of these two actually conflicting interests will be thanks to two major key features. First, it will be due to the individual subscriber profile based prior information about handoff reservation requests that are provided by the mobile terminals. This information is based on the cell transition probabilities calculated by the mobile itself using collected information during past operations. Second, it will be due to a two-way approach implemented in the resource management processes. The two-way approach controls both the amount of reserved radio channels and the new call admission in a dynamic way, depending on the subscriber mobility and network traffic conditions.