Dynamic and steady-state analysis of oxidative dehydrogenation of ethane
Etanın oksidatif dehidrojenasyonunun dinamik ve yatışkın koşullarda analizi
- Tez No: 167409
- Danışmanlar: PROF.DR. TİMUR DOĞU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Oksidatif Dehidrojenasyon, Etan, Etilen, Krom Karışık Oksit Katalizörleri, Dinamik Analiz VII, Oxidative Dehydrogenation, Ethane, Ethylene, Chromium Mixed Oxide Catalysts, Dynamic Analysis
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
ÖZ ETAMİN OKSİDATİF DEHİDROJENASYONUNUN DİNAMİK VE YATIŞKIN KOŞULLARDA ANALİZİ Karamullaoğlu, Gülsün Doktora, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Timur Doğu Temmuz 2005, 265 sayfa Bu araştırmada, etanın etilene oksidatif dehidrojenasyonu Cr-O ve Cr-V- O karışık oksit katalizörleri üzerinde yatışkın ve dinamik deneylerle çalışılmıştır. Katalizörler kompleks metot ile hazırlanmıştır. XRD ile, Cr-O içinde Cr2O3 varlığı; ve Cr-V-O katalizörünün küçük Cr2O3 ve V2O4 yapılan ortaya çıkarılmıştır. H2-TPR'de, her iki katalizör indirgenme davranışı göstermiştir. XPS'ten kullanılmamış Cr-O katalizöründe Cr+6'nın olası varlığı bulunmuştur. Cr-V-O üzerinde, kullanılmamış örneğin V+5 ve Cr+6 formlarının TPR ile V+4, V+3 ve Cr+3 durumlarına indirgenme olasılığı XPS ile ortaya çıkarılmıştır. O2/C2H6 besleme oranı 0.17 ile, Cr-O en yüksek toplam dönüşüm değeri olan yaklaşık 0.20'yi 447°C'de 0.82'lik etilen seçiciliği ile göstermiştir. Cr-O ile maksimum etilen seçiciliği 0.91 olarak 250°C'de elde edilmiştir. Cr-V-O ile 400°C'de 0.93'lük etilen seçiciliğine erişilmiştir. CO2'in hafif oksidan olarak kullanıldığı deneylerde, Cr-O üzerinde 449°C'de, 0.15'lik etilen verim değeri elde edilmiştir. Cr-O üzerinde yapılan dinamik deneylerde, O2-He akışına verilen C2H6 vurularıyla, CO2ve H2O oluşumu için iki reaksiyon konumunun olası varlığı Vİbulunmuştur. H20 eğrilerine Gauss uygulaması ile, en az üç oluşum şeklinin muhtemel olduğu düşünülmüştür. Cr-0 katalizöründen farklı olarak, Cr-V-0 katalizörü üzerinde 02-He akışına C2H6 vuru verilişi sırasında C02 oluşumu gözlenmemiştir. Cr-V-0 katalizörü üzerinde C2H6-He akışına 02 vurularıyla yapılan deneylerde, C2H4 yerine CO oluşumu tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC AND STEADY-STATE ANALYSIS OF OXIDATIVE DEHYDROGENATION OF ETHANE Karamullaoğlu, Gülsün Ph.D., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Timur Doğu July 2005, 265 pages In this research, oxidative dehydrogenation of ethane to ethylene was studied over Cr-0 and Cr-V-O mixed oxide catalysts through steady-state and dynamic experiments. The catalysts were prepared by the complexation method. By XRD, presence of Cr203 phase in Cr-O; and the small Cr203 and V204 phases of Cr-V-0 were revealed. In H2-TPR, both catalysts showed reduction behaviour. From XPS the likely presence of Cr+6 on fresh Cr-0 was found. On Cr-V-O, the possible reduction of V+5 and Cr+6 forms of the fresh sample to V+4, V+3 and Cr+3 states by TPR was discovered through XPS. With an 02/C2H6 feed ratio of 0.17, Cr-0 exhibited the highest total conversion value of about 0.20 at 447°C with an ethylene selectivity of 0.82. Maximum ethylene selectivity with Cr-0 was obtained as 0.91 at 250°C. An ethylene selectivity of 0.93 was reached with the Cr-V-O at 400°C. In the experiments performed by using C02as the mild oxidant, a yield value of 0.15 was achieved at 449°C on Cr-0 catalyst. In dynamic experiments performed over Cr-O, with C2H6 pulses injected into 02-He flow, the possible occurrence of two reaction sites for the formation of C02 and H20 was detected. By Gaussian fits to H20 curves, the IVpresence of at least three production ways was thought to be probable. Different from Cr-O, no C02 formation was observed on Cr-V-0 during pulsing C2H6 to 02-He flow. In the runs performed by 02 pulses into C2H6-He flow over Cr-V-O, formation of CO rather than C2H4 was favored.