Precast concrete panel reinforced infill walls for seismic strengthening of reinforced concrete framed structures
Betonarme çerçeveli yapıların sismik güçlendirilmesi için önüretimli beton panelli dolgu duvarlar
  1. Tez No: 167410
  2. Yazar: MEHMET BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL TANKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik İyileştirme, Güçlendirme, Onaran, Boşluklu Tuğla Dolgu Duvar, Ön üretimli Beton Panel, Betonarme Çerçeve, Tersinir Tekrarlanır Yatay Yükleme. vıı, Seismic Rehabilitation, Strengthening, Repair, Hollow Brick Infill Wall, Precast Concrete Panel, Reinforced Concrete Frame, Reversed Cyclic Lateral Loading. v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
ÖZ BETONARME ÇERÇEVELİ YAPILARIN SİSMİK GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN ÖNÜRETİMLİ BETON PANELLİ DOLGU DUVARLAR BARAN, Mehmet Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Tuğrul TANKUT Haziran 2005, 265 sayfa Yapıların depreme karşı güçlendirilmesinin önemi, 1992 Erzincan depremi ve sonraki depremlerde çok sayıdaki betonarme yapının hasar görerek onarım ve güçlendirme gerektirmesiyle daha da iyi anlaşılmıştır. Güçlendirme ile ilgili çalışmalarda yetersiz yanal rij itliğin, betonarme yapılardaki hasarın temel sebeplerinden birisi olduğu anlaşılmıştır. Halihazırda, bu gibi problemlerin üstesinden gelebilmek için ODTÜ Yapı Mekaniği Laboratuvarında ekonomik, yapısal olarak etkili ve uygulaması pratik depreme karşı güçlendirme yöntemleri geliştirilmektedir. Bu tez çalışmasında önerilen tekniğin prensibi, yapıda bulunan boşluklu tuğla dolgu duvarların yüksek dayanımlı ön üretimli beton paneller kullanılarak güçlendirilmesi esasına dayanır; öyle ki bu duvarlar yanal rijitliği artıran yerinde dökme betonarme dolgular gibi davranabilsinler. Bu teknik ayrıca, yapının boşaltılmasını gerektirmemekte ve hane sakinlere fazla rahatsızlık vermeden uygulanabilmektedir. Bu sebeple, yeni kurulan deney düzeneğim test etme amaçlı iki adet ön deneyden sonra, iki adedi güçlendirilmemiş referans çerçeve olmak üzere toplam on dört adet boşluklu tuğla dolgu duvarlı çerçeve, deprem yükünü benzeştirecek tersinir tekrarlanır yatay yükler altında test edilmiştir. Deney elemanları altı değişik ön üretimli beton panel kullanılarak güçlendirilmişlerdir. viTest sonuçlan analiz edilerek deney elemanlarının dayanım, rijitlik, enerji dağıtımı ve kat ötelenme özellikleri irdelenmiştir. Test sonuçlan göstermiştir ki, önerilen depreme karşı güçlendirme tekniği, Türkiye'de yaygın olan betonarme çerçeveli yapıların deprem performanslarının artırılmasında çok etkili olabilir. Kuramsal çalışma kısmında ise, yüksek dayanımlı ön üretimli beton paneller kullanılarak güçlendirilen boşluklu tuğla dolgu duvarları hem eşdeğer çubuk elemanları ile, hem de eşdeğer bir kalınlığa sahip perde duvarlar ile modellenmiştir. Deney sonuçlan, bahsedilen iki yaklaşımın kuramsal sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Kuramsal çalışmanın sonuçlarına dayanarak, uygulamada bu yöntemle yapılacak güçlendirme işleminin tasannu için pratik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRECAST CONCRETE PANEL REINFORCED INFILL WALLS FOR SEISMIC STRENGTHENING OF REINFORCED CONCRETE FRAMED STRUCTURES BARAN, Mehmet Ph. D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuğrul TANKUT June 2005, 265 pages The importance of seismic rehabilitation became evident with 1992 Erzincan Earthquake, after which a large number of reinforced concrete buildings damaged in recent earthquakes required strengthening as well as repair. In the studies related to rehabilitation, it has been realized that inadequate lateral stiffness is one of the major causes of damage in reinforced concrete buildings. Recently, economical, structurally effective and practically applicable seismic retrofitting techniques are being developed in METU Structural Mechanics Laboratory to overcome these kinds of problems. The strengthening technique proposed in this thesis is on the basis of the principle of strengthening the existing hollow brick infill walls by using high strength precast concrete panels such that they act as cast-in-place concrete infills improving the lateral stiffness. Also, the technique would not require evacuation of the building and would be applicable without causing too much disturbance to the occupant. For this purpose, after two preliminary tests to verify the proper functioning of the newly developed test set-up, a total of fourteen one-bay two- story reinforced concrete frames with hollow brick infill wall, two being unstrengthened reference frames, were tested under reversed cyclic lateral loading simulating earthquake loading. The specimens were strengthened by using six ivdifferent types of precast concrete panels. Strength, stiffness, energy dissipation and story drift characteristics of the specimens were examined by evaluating the test results. Test results indicated that the proposed seismic strengthening technique can be very effective in improving the seismic performance of the reinforced concrete framed building structures commonly used in Turkey. In the analytical part of the study, hollow brick infill walls strengthened by using high strength precast concrete panels were modelled once by means of equivalent diagonal struts and once as monolithic walls having an equivalent thickness. The experimental results were compared with the analytical results of the two approaches mentioned. On the basis of the analytical work, practical recommendations were made for the design of such strengthening intervention to be executed in actual practice.