Non-Darcian flow in a fractured aquifer
Çatlaklı aküferde Darcy Kanununa uymayan akım
- Tez No: 167413
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL ÖNDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çatlaklı aküfer, Darcy Kanunu'na uymayan akım, Forcheimer Denklemi, Fractured aquifer, Non-Darcian flow, Forcheimer's equation IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
öz ÇATLAKLI AKUFERDE DARCY KANUNUNA UYMAYAN AKIM Altınörs, Adnan Altay Doktora, İnşaat Mühendisiliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halil Önder Ağustos 2005, 147 sayfa Bu tezde sınırlı çatlaklı aküferde Darcy Kanunu'na uymayan akım çalışılmıştır. Aküferi bir yanda nehir, diğer yanda ise geçirgen olmayan bir tabaka sınırlamaktadır. Nehirdeki su seviyesinin aniden yükselmesi sonucunda aküferde oluşan zamana bağlı akım ikili gözenek kavramsal modeliyle incelenmiştir. Çatlaklardaki ve bloklardaki akımları tasvir eden denklemler süreklilik denklemi kullanılarak elde edilmiştir. Çatlaklardaki akım hızı genelde doğrusal Darcy Kanunu için yüksek olduğundan çatlaklardaki akım denklemi, doğrusal olmayan akımı modelleyen bir ifadeyi içeren Forcheimer Denklemi' yle geliştirilmiştir. Akım denklemleri çatlaklar ve bloklar arasındaki su geçişini belirleyen bir etkileşim ifadesi ile eşleştirilmiş ve Crank- Nicolson yöntemiyle sayısal olarak çözülmüştür. Sayısal çözümler aynı problem için mevcut olan, ancak çatlaklardaki akımın da doğrusal Darcy Kanunu'na uyduğunu kabul eden analitik çözümlerle karşılaştırılmıştır. Sayısal ve analitik çözümler Reynold sayısı 0.1' den küçükken aynı sonuçlan vermiştir. Doğrusal olmayan akımın etkisi Reynold sayısı 0.1 'den büyükken ortaya çıkmaktadır. Piezometrik basınç farkı yükseldikçe aküferdeki akım da artmakta, dolayısıyla doğrusal olmayan akımın etkisi büyümektedir. Akülerin özelliklerinin akım üzerindeki etkisi de araştırılmıştır. Önerilen model ve sayısal çözümü doğrusal olmayan akım modellerinin çatlaklı aküferlere özgün bir uygulanmasıdır. Bu model çatlaklı aküferlerde su seviyesinin tespiti ile taşkın ve çekilme hidrograflarının analizinde zamana bağlı akımın tespitinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NON-D ARCIAN FLOW IN A FRACTURED AQUIFER Altmörs, Adnan Altay Ph. D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Halil Önder August 2005, 147 pages Non-Darcian flow in a finite fractured aquifer is studied in this thesis. A stream bounds the aquifer at one side and an impervious stratum at the other. The aquifer consists of fractures capable of transmitting water rapidly and porous blocks which mainly store water. Unsteady flow in the aquifer due to a sudden or a gradual rise in the stream level is analysed by the double-porosity conceptual model. Governing equations for the flow in fractures and blocks are developed using the continuity equation. The fluid velocity in fractures is often too high for the linear Darcian flow so that the governing equation for fracture flow is modified by Forcheimer's equation which incorporates a nonlinear term. Governing equations are coupled by an interaction term that controls the quasi-steady state fracture-block interflow. Governing equations are solved numerically by the Crank-Nicolson implicit scheme. The numerical results are compared to the analytical results for the same problem which assumes Darcian flow both in fractures and blocks. Numerical and analytical solutions give same results when Reynold's number is less than 0.1. The effect of non-linearity on the flow appears when Reynold's number is greater than 0.1. The larger the piezometric head gradient, the higher the flow rate and, thus, higher the non-linearity is. The effect of aquifer parameters on the flow is also investigated. The proposed model and its numerical solution is a unique application of non-linear flow models to the fractured aquifers. It can be used in predicting water levels in fractured aquifers and evaluating time dependent flow rates in the analysis of recession hydrographs.