Effect of a WEB based learning tool on student learning in science education: A case study
Fen bilgisi eğitiminde WEB tabanlı öğrenme araçlarının öğrencilerin öğrenmelerine etkisi bir durum çalışması
- Tez No: 167414
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: web tabanlı öğrenme, öğrenim teknolojisi, Fenbilgisiöğrenimine yönelik tutum, web tabanlı eğitimde etkileşim, web-based learning, instructional technology, interactivity in web-based instruction, attitude toward science learning v
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu araştırma çalışması, sınıf ortamında geleneksel biçimde kullanılan kendine özgü bir çevrimiçi bilgi sisteminin Fen Bilgisi müfredatına entegrasyonuna ilişkin nitel ve nicel bir rapor niteliğini taşımaktadır. Öğrencilerin bir konuyu anlamak için, çevrimiçi bilgi veritabanını ve araçlarını nasıl kullandıkları incelenmektedir. Öğrencilerin, Fen Bilgisi dersinde kullanılan ağ tabanlı öğrenme aracının kullanılabilirliğini, özelliklerini, içeriğinin niteliğini, ağ-tabanlı öğretimin yapısını nasıl kavradıklarını anlamak için derinlemesine bir analiz yapılmıştır. Araştırma ayrıca Fen Bilgisi dersim ağ-tabanlı öğrenimin, öğrencilerin fen bilgisi öğrenimindeki basan ve tutumları üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmasını amaçlamaktadır. vıBu çalışmanın ömeklemi, Özel Bilim Okullarının 6., 7., ve 8. sınıflarının 51 öğrencisidir. Çalışma 2004 - 2005 öğretim yılında yürütülmüştür. Fen Başarı Testi (FBT) ve Tutum Ölçeği (TÖ) öğretim yılının başlangıcında ön-test olarak uygulanmıştır. Öğretim yılının sonunda da son-test olarak uygulanmış ve öğrencilerle beşerli gruplar halinde görüşme yapılmıştır. Fen Bilgisi dersi web sitesinin kullanımının toplam süresi, ağ kayıt sistemi aracılığı ile tutulmuştur. Çalışmanın nitel sonuçlan, FBT ve TÖ'nin ön-test, son-test uygulamaları arasında anlamlı farklılıklara işaret etmektedir. Buna ek olarak sitenin kullanım süresi ile fen bilgisi dersi öğrenimindeki başarı arasında olumlu bir bağlantı ortaya çıkmıştır. Çalışmanın nicel sonuçlan, öğrencilerin fen bilgisini öğrenmesi için ağ sitesinde verilen bilgi miktarının, İnternete girişin, ödevlerin ve sınavların çevirimiçi yapılmasının önemli bir rol oynaldığını göstermektedir. Buna karşın öğrenciler arkadaşlan ile iletişim kurmak adına elektronik posta ve sohbet odalannı kullanmak yerine, yüz yüze iletişim kurmayı yeğlemişlerdir ve ayrıca kullanım kolaylığı açısından cep telefonu ile SMS göndermeyi yeğlemişlerdir. Çalışmanın sonuçları ve tartışılması, öğretmenler ve eğitim tasarımcılarının ağ destekli öğretimde kullanılabileceği bazı ipuçlarını ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanda çevirimiçi öğrenmenin anlaşılmsına katkıda bulunmakta, gerçek eğitimsel etkinlikleri gerçekleştiren öğrenciler üzerinde deneysel çalışma yapılmasına temel oluşturmaktadır. Bu küçük çaplı çalışmadan elde edilen içgörüler öğretmenlere eğitsel ve teknolojik yenilikleri vııgöz önünde bulunduran daha iyi çevrimiçi öğrenim ortamları oluşturmakonusunda yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This exploratory study provides a qualitative and quantitative report on the integration of a specific online information system into the science curriculum using authentic tasks in a class setting. It investigates how they use an online information database and tools to create meaning. An in-depth analysis was done to understand students' perceptions about the usability of a web-based learning tool used in science course, properties of a web-based learning tool, the quality of the content, and the structure of web-based instruction. It also aimed to explore the effects of the Web-based learning in a science course on students' achievement and attitudes toward science learning. The subjects of this study were 51 Özel Bilim Okulları students in secondary school (6th, 7* and 8th grades) classes. It was conducted throughout the academic year of 2004-2005. ivThe Science Achievement Test and attitude scales for science learning were given as pre-tests at the begging of academic year. They were given as post-tests and the students were interviewed in groups of five at the end of the academic year. The total time of using the web site of the course was kept by Web log-system. The quantitative findings of the study indicated that there were significant differences between the pre-tests and post-tests of the science achievement test and attitude scale. In addition, there were a positive relationship between the site usage time and achievement and attitude of the students towards science learning. The qualitative findings of this study showed that the amount of information supplied in the web site of the course, access to the Internet, doing assignments and taking online exams played important roles in students' science learning. However, the students did not prefer to use e-mails and chat rooms to collaborate with their fiends. They preferred to communicate face to face with their friends, and they preferred SMS because of ease of use. The results and the discussion set out in this study have some important implications for teachers and instructional designers. The study contributes to an understanding of online learning and provides a basis for empirical study of learners performing real educational tasks. The insights gained in this small- scale study will help teachers construct better online learning environments with regard to pedagogy and technological innovation.