Physically based point snowmelt modeling and its distribution in Upper Euphrates basın
Yukarı Fırat havzasında fiziksel bazlı noktasal kar erime modellemesi ve dağılımı
- Tez No: 167419
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜNAL ŞORMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kar modellemesi, enerji ve kütle dengesi, radyasyon indeksi, Türkiye vii, Snow modeling, energy and mass balance, radiation index, Turkey
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
ÖZ YUKARI FIRAT HAVZASINDA FİZİKSEL BAZLI NOKTASAL KAR ERİME MODELLEMESİ VE DAĞILIMI Şensoy, Aynur Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. A. Ünal Sorman Mart 2005, 225 Sayfa Dünyanın dağlık bölgelerinde kar erimesinden meydana gelen akımın önemli olması nedeniyle, yer - kar -atmosfer arayüzündeki işlemlerin benzeşimini yapmak üzere farklı karmaşıklık seviyelerine sahip kar modellerinin geliştirilmesine büyük bir emek harcanmıştır. Kar kütlesinden ve kar kütlesine doğru ısı değişimini etkileyen işlemler ve yer-atmosfer etkileşimi çok değişkendir ve bu zamansal ve alansal çeşitliliği kavramsal olarak göstermek oldukça zordur. Türkiye'nin doğusunda yeralan Yukarı Karasu Havzasında, kar kütlesinin 2002- 2004 kar sezonları süresince enerji ve kütle dengesinin hesaplanabilmesi için iki katmanlı fiziksel bir nokta modeli kullanılmıştır. İklim verisi, çok miktarda ve kaliteli veriyi otomatik olarak transfer etmek üzere yeni kurulmuş ve güncellenmiş olan otomatik kar ve meteoroloji istasyonlarından alınmıştır. Kar erime ve birikme süreçlerinde kar benzeşimine en çok etkisi olan işlemleri anlamak için tüm enerji elemanları iki saatlik periyotlarda hesaplanmıştır. Model performansı, model sonuçları gözlenmiş kar su eşdeğeri, kar derinliği ve lizemetre akım değerleri ile karşılaştırılarak, doğru olarak değerlendirilmiştir, ikinci bölümde, havzadaki indeks noktalarda enerji ve kütle dengesine dayanılarak hesaplanan erime değerleri regrasyon yoluyla radyasyon index modeliyle ilişkilendirilmiştir. Daha visonra, kar su eşdeğeri, güneşlenme, yansıma ve hava sıcaklığının alansal dağılımı kullanılarak, havzadaki herbir hücrede erime tahmin edilmiştir. Alansal dağılımlı model uygulama sonuçlan, uydu ürünlerinin sağladığı karla kaplı alan görüntüleri, istasyonlarda kar yastıklarında gözlenen kar su eşdeğerleri ve havza çıkışındaki akım istasyonunda gözlenen debi değerleriyle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHYSICALLY BASED POINT SNOWMELT MODELING AND ITS DISTRIBUTION IN UPPER EUPHRATES BASIN Şensoy, Aynur Ph.Dv Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. A. Ünal Sorman March 2005, 225 Pages Since snowmelt runoff is important in the mountainous parts of the world, substantial efforts have been made to develop snowmelt models with many different levels of complexity to simulate the processes at the ground, within the snow, and at the interface with the atmosphere. The land-atmosphere interactions and processing influencing heat transfer to and from a snowpack are largely variable and the conceptual representation of this temporal and spatial variability is difficult. A physically based, two layer point model, is applied to calculate the energy and mass balance of snowmelt in the Upper Karasu Basin, eastern part of Turkey during 2002-2004 snow seasons. The climate data are provided from automated weather stations installed and upgraded to collect quantitative and qualitative data with automated transfer. Each form of energy transfer is evaluated to understand the key processes that have major impact on the snow simulation during accumulation and ablation in two-hourly timesteps. The model performance is evaluated as accurate according to the results, compared with observed snow water equivalents, snow depth and lysimeter runoff yield. In the second part, calculated snowmelt values based on energy and mass balance at the automated IVstations are related to radiation index model through regression. Then, the spatial patterns of snow water equivalent, solar illumination, albedo and air temperature are used to predict the melt at each grid cell over the whole watershed. The results of distributed model application are evaluated in terms of snow covered area of satellite products, observed snow water equivalent at points through snow pillows and discharge values at the outlet runoff station.