Investigation on the pozzolanic property of perlite for use in producing blended cements
Katkılı çimento üretiminde kullanımı için perlitin puzolanik özelliğinin araştırılması
  1. Tez No: 167422
  2. Yazar: TAHİR KEMAL ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURHAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Perlit, Puzolan, Katkılı Çimento, Çimento Üretimi, Öğütme vii, Perlite, Pozzolan, Blended Cement, Cement Manufacturmg, Grinding. v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZ KATKILI ÇİMENTO ÜRETİMİNDE KULLANIMI İÇİN PERLİTİN PUZOLANİK ÖZELİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Erdem, Tahir Kemal Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan Mart 2005, 115 sayfa Perlit, yaklaşık olarak %70-75 oranında silika ve %12-18 oranında alümin içeren camsı bir volkanik kayadır. Dünyada çok büyük miktarda (~6700 milyon ton) perlit rezervi bulunmakta ve bunun yaklaşık üçte ikisi Türkiye'de yer almaktadır. İçerdiği yüksek miktardaki silika ve alüminden dolayı, bu çalışmanın başında, ilk olarak perlitin yeterli miktarda puzolanik özeliğe sahip olup olmadığının bulunması ve sonra da katkılı çimento üretiminde puzolanik katkı olarak perlit kullanılıp kullanılmayacağının araştırılmasının önemli olacağı düşünülmüştür. Bu çalışmada, iki farklı bölgeye (İzmir ve Erzincan) ait perlitin puzolanik özelikleri araştırılmıştır. Uygun sonuçların alınmasından sonra, klinkerin, perlitin ve bu iki malzemenin çeşitli miktarlardaki karışımlarının öğütülebilirlik özelikleri incelenmiştir. Beraber veya ayrı öğütme metotları kullanılarak, videğişik inceliklerde ve değişik miktarlarda perlit içeren birçok katkılı çimento üretilmiştir. Üretilen katkılı çimentolarla elde edilen çimento hamurlarına ve harçlara uygulanan deneyler şunlardır: Su ihtiyacı, normal kıvam, priz süresi, dayanıklılık, basınç dayanımı, hızlı klor geçirgenliği, sülfat hücumu ve alkali- silika reaksiyonlarına karşı direnç. Deney sonuçlarına göre, Türkiye'deki perlitler, çimento ve beton endüstrisinde kullanılmaları için yeterli puzolanik özelliğe sahiptirler. Ayrıca, bu çalışmada denenen özelikler, katkılı çimentolarla ilgili standartlarda istenen özelikleri sağlamaktadır. 20% veya daha fazla perlit kullanılmasıyla perlit katkılı harçların dayanıklılığının arttırılabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION ON THE POZZOLANIC PROPERTY OF PERLİTE FOR USE İN PRODUCING BLENDED CEMENTS Erdem, Tabir Kemal Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan March 2005,115 pages Perlite is a glassy volcanic rock that contains approximately 70-75% silica and 12-18%alumina. There are very large perlite reserves in the world (~6700 million tons) and approximately two thirds of these is in Turkey. Due to its high amounts of silica and alumina, at the beginning of such a study, it seemed that it would be worth first to find out whether perlite possesses sufficient pozzolanic property when it is a finely divided form and then to investigate whether it could be used as a pozzolanic addition in producing blended cements. in this study, perlites from two different regions (İzmir and Erzincan) were tested for their pozzolanic properties. After obtaining satisfactory results, grindability properties of the clinker, perlites and their different combinations ivwere investigated. Several blended cements with different fineness values and different perlite amounts were produced by either intergrinding ör separate grinding methods. The tests performed on the cement pastes and mortars containing the blended cements produced were as follows: Water requirement, normal consistency, setting time, soundness, compressive strength, rapid chloride permeability, resistance to sulfate attack and resistance to alkali-silica reactions. The results showed that Turkish perlites possess sufficient pozzolanic characteristics to be used in cement and concrete industry. Moreover, the properties tested in this study satisfied the requirements stated in the standards for blended cements. The durability of the mortars was found to be improved by 20% ör more perlite incorporation.