Geri Dön

Kocapınar pomzası ile üretilen hafif betonun mukavemetinin araştırılması

Investigation of strength of lightweight concrete produced from pumice of Kocapinar

  1. Tez No: 58008
  2. Yazar: REMZİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RÜSTEM GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 116

Özet

ÖZET Doğal veya suni hafif agregalarla üretilen hafif betonlar, normal betonlara göre daha hafif olup daha yüksek ısı yalıtımı özelliğine sahiptirler. Bu özellikleri yanısıra hafif betonları taşıyıcı elemanlarda da kullanmak mümkündür. Bu çalışmada, Van ili Erciş ilçesi Kocapınar yöresi hafif agregasının (pomza) hafif beton üretiminde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bunun için pomza.karışımdaki toplam agrega hacmine oranla, % 25, % 50, % 75 ve %100 oranlarında normal agregaya katılarak üç farklı çökme değerli (3±1 cm, 5±1 cm ve 7+1 cm) betonlar üretilmiştir. Daha sonra % 75 normal, % 25 hafif agregalı karışımlarda dozaj 200, 250, 300, 350, 400 ve 500 kg/m3 şeklinde değiştirilerek dozajın betona etkisi incelenmiştir. Bunlara ilaveten yukarıdaki karışımda 300 kg/m3 dozlu betonlarda karışıma, çimento ağırlığına oranla % 16.67, % 33.33, % 50, % 66.67 ve % 100 oranlarında puzolan katılarak pomzanın puzolanik özelliğinin olup olmadığı araştırılmıştır. Elde edilen bu betonların birim ağırlık ve mukavemet gibi özellikleri yalnızca normal agrega kullanılarak üretilen betonların aynı özellikleri ile karşılaştırılmıştır. % 25 ve % 100 oranlarında pomza katılan karışımların birim ağırlıklarının, tamamen normal agrega ile üretilen betonların birim ağırlıklarına oranla % 12 ve % 41.5 oranlarında daha düşük olduğu görülmüştür. Ancak, birim ağırlıktaki bu azalma ile birlikte mukavemetin de düştüğü tespit edilmiştir. Çimento dozajı ise betonun hem birim ağırlığını hem de mukavemetini artırmıştır. Karışımdaki puzolan da mukavemet düşmelerine sebeb olsa da düşük puzolan oranlarında bu düşmelerin çok az olduğu tespit edilmiştir. Sonuçta; bu hafif agreganın hem yalıtım maksatlı hem de taşıyıcı olarak kullanılan hafif betonların üretiminde kullanılabileceği ve puzolanik özelliğinin olduğu ortaya çıkmıştır.

Özet (Çeviri)

SUMMARY Lightweight concretes produced with natural or artifical lightweight aggregates are lighter and have larger termal insulation properties than those of normal concrete. Lightweight concretes are used succesfully in the construction of structural units. In this study, the usability of lightweight aggregate (pumice) from Erciş region of Van province in the production of lightweight concrete has been investigated. For this porpuse, concretes with there different slump values (3 ± 1 cm, 5 ± 1 cm and 7 ± 1 cm) have been produced by mixing the pumice with normal aggregate. These concretes had 25, 50, 75 and 100 % pumice. The effect of cement quantity on the concrete was investigated by using a mixture of 75 % normal and 25 % lightweight aggregates in quantities of 200, 250, 300, 350, 400 and 500 % kg/m3. In addition to this, in order to investigate whether pumice had pozzolanic property the above mixture with 300 kg/m3 cement quantity was mixed with pozzolan in quantities of 16.67, 33.33, 50, 66.67, and 100 % with respect to the cement weight. Properties of these concretes, such as unit weight and compressive strength, was compared with the same properties of concretes produced by using only normal aggregate. It was observed that unit weights of mixtures with 25 % and 100 % pumice were, respectively, 12 % and 41.5 % lower than those of concretes produced by using only normal aggregate. It was also observed that the compressive strength decreased with decreasing unit weight. On the other hand, increasing cement quantity increased both unit weight and compressive strength. It was shown that, although the pozzolan caused decreases in the compressive strength, its effect was not significant for its smaller ratios. In conclusion, It was found that this lightweight aggregate had pozzolanic property and could be used in the pruduction of lightweight concretes used for both insulation and structural purposes.

Benzer Tezler

  1. Kocapınar pomzası ile üretilen hafif betonun ısı geçirgenliğinin araştırılması

    Başlık çevirisi yok

    HABİB UYSAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    İnşaat MühendisliğiAtatürk Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. RÜSTEM GÜL

  2. Water jet pump and its application to dredging problems

    Su jeti pompası ve dip tarama problemlerine uygulanması

    BAYINDIR YEŞİLMEN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2002

    İnşaat MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ

    DR. M. ALİ KÖKPINAR

  3. Design criterions for water jet pumps and determination of critical flow velocity in sediment carrying pipeline systems

    Başlık çevirisi yok

    MEHMET ALİ KÖKPINAR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1990

    İnşaat MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ

  4. Kule tipi güneş santrallerinin heliostat saha optimizasyonu

    The heliostat field optimization of solar tower power plants

    TOLGA AKIŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Enerjiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÜNER ÇOLAK

  5. Bazı önemli monoidlerin Gröbner-Shirshov tabanlarının belirlenmesi

    Calculating Grobner-Shirshov bases of some important monoids

    CANAN KOCAPINAR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    MatematikBalıkesir Üniversitesi

    Matematik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FIRAT ATEŞ