Biochemical, cytotoxic and genotoxic effects of aescin on human lymphocytes and HL-60 promyeloid leukemia cell line
Essinin insan lenfositleri ve HL-60 promyeloid lösemi hücre hattı üzerine biyokimyasal, sitotoksik ve genotoksik etkileri
  1. Tez No: 167433
  2. Yazar: SERAP TOPSOY KOLUKISA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MESUDE İŞCAN, PROF.DR. TÜLİN GÜRAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glutatyon S-transferazler, N-acetiltransferazlar, HL-60 Pro lösemi hücre hatları, İzole Lenfositler, SCE, Mikroçekirdek, Apoptoz, DNA parçalanması, Western Blot. vıı, Glutathione 5-transferases, N- acetyltransferases, HL-60 promyelocytic leukemia celi line, isolated Lymphocytes, SCE, Micronuclei, Apoptosis, DNA ladder, Western blotting. v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
oz ESSİNİN İNSAN LENFOSİTLERİ VE HL-60 PROMYELOİD LÖSEMİ HÜCRE HATTI ÜZERİNE BİYOKİMYASAL, SİTOTOKSİK VE GENOTOKSİK ETKİLERİ Topsoy Kolukısa, Serap Doktora, Biyokimya Bölümü Danışman: Prof. Dr. Mesude İşcan Yardımcı-Danışman: Prof. Dr. Tülin Güray Temmuz 2005, 159 Sayfa Essin, at kestanesi ağacının, Aesculus Hipoocastanum, tüm kısımlarında bulunan, bir takım asidik, triterpenoid saponin glikositlerin karışımı olan bir etken maddedir. At kestanesi, Aesculus cinsine ait 25 domestic türden gösterişli bir ağaçtır. Her ne kadar meyveleri zehirli olsa da Amerikan Yerlileri tarafından toksinlerinden arındırılarak kullanılmaktadır. At kestanesinin kanser de dahil olmak üzere çeşitli geleneksel tibbi kullanımları mevcuttur. vıBu çalışmada farklı essin konsantrasyonlarının, izole edilmiş limfositler, tam kan limfositleri ve HL-60 promyeloid leukemia hücre hatları üzerine biyokimyasal, sitotoksik ve genotoksik etkileri incelenmiştir. Essinin, sitotoksik etkisi tripan mavisi hücre canlılık testiyle çalışılmıştır. Tüm hücre hatları için essinin çalışılan konsantrasyonlarının (İO^-IO“10 M) sitotoksik olduğu, ancak sadece tam kan lenfositleri için 10”9 ila 10“10 M konsantrasyonlarda sitotoksik olmadığı görülmüştür. Essinin, genotoksik etkisi kardeş kromozom değişimi ve mikro çekirdek induksiyon tayini teknikleriyle incelenmiştir. Diğer hücre hatları ile kıyaslandığında essinin genotoksik etkisinin, izole edilmiş lenfositler üzerinde daha belirgin olduğu gözlenmiştir. Öte yandan 10”8 M ve daha düşük essin konsantrasyonlarının tam kan lenfositler üzerinde genotoksik olmadığı gözlenmiştir. Oysa bu konsantrasyonların izole edilmiş lenfositler ve HL-60 hücre hatları üzerinde ciddi derecede genotoksik olduğu gözlenmiştir. Essinin apoptotik özellikleri DNA parçalanması, sitokrom c salınması ve negatif NAPO boyamasıyla izlenmiştir. Test edilen tüm essin konsantrasyonları HL- 60 hücre hattı üzerinde apoptosise neden olmuş ancak bu hücre hattı üzerinde nekrosis görülmemiştir. İzole edilen lenfositlerde, 10“6 M'dan 10”8 M'a kadar essin konsantrasyonlarında apoptosisin yanısıra nekrosis de görülmesine rağmen, 10“9 M ve 10”10 M essin konsantrasyonlarında yalnızca apoptosis görülmüştür. Essinin biyokimyasal etkileri GST ve NAT enzim aktiviteleri ile izlenmiştir. GST aktivitesi bütün hücre hatlarında essinin artan konsantrasyonlanyla artış göstermiştir. NAT enzim aktivitesinde ise aynı koşullarda düşüş gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOCHEMICAL, CYTOTOXIC AND GENOTOXIC EFFECTS OF AESCIN ON HUMAN LYMPHOCYTES AND HL-60 PROMYELOID LEUKEMIA CELL LINE Topsoy Kolukısa, Serap Ph.D., Department of Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Mesude İşcan Co-Supervisor: Prof. Dr. Tülin Güray July 2005, 159 pages Aescin is a mixture of several acidic triterpenoid saponin glycosides found in the extracts of the horse chestnut tree. Horse chestnut, Aesculus Hipoocastanum, is one of the 25 domestic species of Aesculus that are mostly large, ornamental shade trees. Although known to be poisonous, the nuts of the horse chestnut are used by Amerindians, after detoxification. Horse chestnuts are said to have several traditional medicinal usages including even cancer. IVin this study the biochemical, genotoxic, and cytotoxic effects of aescin was studied using isolated lymphocytes, whole blood lymphocytes and HL-60 promyeloid leukemia celi lines. Cytotoxicity of aescin was examined by trypan blue viability staining of the cells in culture treated with varying aescin concentrations. it was observed that aescin was cytotoxic at ali concentrations, for ali celi types studied, except whole blood lymphocytes, where it was not cytotoxic at 10“9 and 10”10 M concentrations. Genotoxicity of aescin was examined by sister chromatid exchange and micronucleus. The genotoxic effect of Aescin was observed to be more significant över isolated lymphocytes compared to other celi lines. On the otherhand, aescin at 10“8 M and lower concentrations were observed to be non-genotoxic över whole blood lymphocytes whereas this concentration was considerably toxic for isolated lymphocytes and for HL-60 celi lines. Apoptotic properties of aescin were determined by DNA fragmentation, cytochrome c release and negative NAPO staining. Ali the Aescin concentrations tested resulted in apoptosis över HL-60 celi lines, whereas necrosis was not observed. However, isolated lymphocytes showed both apoptosis and necrosis upon treatment with 10”6 M to 10“8 M aescin, exhibiting apoptosis only at 10”9 M and 10-10M. Biochemical effects of aescin were investigated by following GST and NAT enzyme activities. An increase in GST enzyme activity was observed över ali celi lines treated with increasing aescin concentrations for 72 hours. Whereas NAT activity was decreased upon treatment with aescin in similar manner.