The effect of the asynchronous WEB based course on the pre-service teachers' achievement, metacognition, and attitudes towards computer, WWW and WEB based course
Eş zamanlı olmayan WEB tabanlı dersin öğretmen adaylarının başarısına, zihin-üstü yetilerine ve bilgisayara, WWW ve WEB tabanlı derse karşı tutumlarına etkisi
- Tez No: 167449
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BEHİYE UBUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Direct and Indirect Instruction Methods, Web-based Asynchronous Learning Environment, and Attitude toward Computer, WWW and Web-based Course, Metacognition
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Öz EŞ ZAMANLI OLMAYAN WEB TABANLI DERSİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ BAŞARISINA, ZÎHİN-ÜSTÜ YETİLERİNE, VE BİLGİSAYARA, WWW VE WEB TABANLI DERSE KARŞI TUTUMLARINA ETKİSİ Topçu, Abdullah Doktora, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Behiye UBUZ Nisan 2005, 181 sayfa Bu çalışma, eş zamanlı olmayan web tabanlı“Fen ve Matematik Öğretim Yöntemleri Dersi'nde”öğretim yöntemlerinin öğretmen adaylarının başarısına, zihin-üstü yetilerine, ve bilgisayara, WWW ve web tabanlı derse karşı tutumlarına etkisini araştırmayı hedefledi. Çalışma, 2003-2004 akademik yılında, Boğaziçi Üniversitesini İlköğretim Bölümünde iki grupta toplam 63 üçüncü sınıfta ki öğretmen adayı ve bir öğretmen (araştırmacı) ile yürütülmüştür. Öğretmen, bir sınıfta davranışçı yaklaşımı esas alan Direkt Öğretim Yöntemini, diğer sınıfta oluşumcu yaklaşımı esas alan Dolaylı Öğretim Yöntemim kullanmıştır. Ölçme aradan olarak Basan Testleri (Ara ve final sınavları), Bilgisayara Karşı Tutum Ölçeği, WWW' e Karşı Tutum Ölçeği, Web Tabanlı Derse Karşı Tutum Ölçeği, ve Genel Zihin-Üstü Yeti Anketi kullanılmıştır. Zihin-üstü yeti anketi, ve bilgisayar ve WWW'e karşı tutum ölçekleri ön- test olarak ve 14 haftalık uygulama sürecinin sonunda da son-test olarak her iki grupta da uygulanmıştır. Bundan başka, dönem ortasında ara sınav, dönem sonunda da final sınavı ve web tabanlı derse karşı tutum ölçeği uygulanmıştır. Böylece, her iki öğretim yönteminin etkinliği karşılaştırılmıştır. VIProblemler çerçevesinde kurulan hipotezlerin test edilmesi için, son-test puanları ortak değişkenli çok yönlü varyans (MANCOVA) istatistiksel tekniği kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel sonuçlar, Web Tabanlı Dolaylı Öğretim Yöntemi uygulanan grubun Web Tabanlı Direkt Öğretim Yöntemi uygulanan grubtan anlamlı oranda daha başarılı olduğunu göstermektedir. Buna karşılık, Web Tabanlı Direkt Öğretim Yöntemi uygulanan grup Web Tabanlı Dolaylı Öğrenim Yöntemi uygulanan gruptan anlamlı oranda daha yüksek web tabanlı derse karşı tutuma sahip olmuştur. Fakat, gruplar arasında ara sınavda, zihin-üstü yetide, ve bilgisayar ve WWW'e karşı tutumlarda anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Anahtar Kelimeler : Direkt ve Dolaylı Öğrenme Yöntemleri, Web Tabanlı Eş Zamanlı Olmayan Öğrenme Ortamı, Bilgisayara, WWW ve Web Tabanlı Derse Karşı Tutum, Zihin-Üstü Yeti vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE ASYNCHRONOUS WEB BASED COURSE ON THE PRE-SERVICE TEACHERS' ACHIEVEMENT, METACOGNITION, AND ATTITUDES TOWARDS COMPUTER, WWW AND WEB BASED COURSE Topçu, Abdullah Ph.D., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Behiye UBUZ April 2005, 181 pages This study aimed to explore the effects of instructional methods in the asynchronous web-based“Science and Math Teaching Methods Course”on pre- service teachers' achievement, metacognition, and attitudes towards computer, WWW, and the web-based course. It was conducted with two groups, total of 63 third grade pre-service teachers, and one instructor (the researcher), in the Elementary Education Department at Bosphorus University in the academic year of 2003-2004. The Instructor used“Direct Instruction”method based on behaviorist approach for one group, and“Indirect Instruction”method based on constructivist approach for the other one. The general metacognition questionnaire and, attitude scales for the computer and WWW were given as pretests, and after a fourteen-week treatment period they were given as posttests to both groups. Additionally, in the middle of the semester a midterm exam, and at the end of the semester a final exam, and attitudes towards web-based course scale were administered. Thus, the effectiveness of the two different instructional methods was compared. The data obtained were analyzed by statistical techniques of multivariate analyses of covariance. Results of the statistical analyses indicated that the group IVexposed to the web-based indirect instruction had significantly higher achievement on the final exam than the one exposed to the web based direct instruction. On the other hand, the group exposed to the web based direct instruction had significantly higher attitudes towards web-based course than the one exposed to the web-based indirect instruction. However, the statistical analyses failed to show any significant differences between the groups on the midterm exam, metacognition, and, attitudes towards computer and WWW.