Effect of constructed web-supported instruction on achievement related to research methods
İnternet destekli öğretim ortamının eğitimde araştırma teknikleri konusunda öğrencilerin başarıları üzerindeki etkisi
- Tez No: 153544
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet destekli öğretim ortamı, İnternet destekli öğretim, Türkiye'de internet, eğitim ile ilgili internet siteleri, Ders destek sistemi vıı, Web Supported Learning Environment, Web Aided Instruction, Evaluation of Internet in Turkey, Educational Web Sites, Course support system
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz INTERNET DESTEKLİ ÖĞRETİM ORTAMININ EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ KONUSUNDA ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Emmungil, Levent Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Geban Eylül 2004, 91 Sayfa Bu çalışma internet destekli öğretimin eğitimde araştırma teknikleri konusunda öğrenci başarısı üzerindeki etkisini incelemek için yapılmıştır. Bu çalışma için hazırlanmış olan internet sitesi öğrencilerin sayfaya giriş ve çıkış zamanı, test bölümüne giriş zamanları ve sonuçları, ayrıca foruma gönderilen mesajları kaydetmektedir. Çalışmanın amaçlarından biri de geleneksel yöntemle işlenen derslere internet destek sistemi oluşturup, hem eğitmenin hem de öğrencilerin iletişim ve bilgi kaynaklarına ulaşmak için harcadıkları çabayı azaltmaktır. Bunun yanında internet sitesinin dinamik içerikli olarak tasarlanmış olması sayesinde, eğitmenin site oluştuma ve güncel tutma için harcaması gereken zamanın en az düzeyde tutulması için çalışılmıştır. Araştırmada örneklem olarak“Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümünde”“SSME 520 Eğitimde Araştırma Teknikleri”dersine katılan 24 lisansüstü öğrenci seçilmiştir. Örneklemdeki öğrencilerden hiçbiri daha önce internet tabanlı bir derse katılmamışlardır. İnternet sitesinin etkinliğini belirlemek için hem nitel hem de nicel ölçümler kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda öğrencilerin ortalama başarısı %68 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin internet sitesinin konu vıözetleri bölümü ve test bölümü kullanımı ile araştırma teknikleri konusundaki başarıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Fakat internet sitesinin forum bölümü kullanımı ile araştırma teknikleri konusundaki başarı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Araştırmanın bir diğer sonucu ise internet destekli öğretim ortamının daha etkili bir kullanım için eş zamanlı olmayan iletişimi desteklemesi gerektiğidir. Ayrıca öğrencilerin internet sitesinin görsel tasarımı ve hızının çok önemli faktörler olarak gördükleri bulunmuştur. Hazırlanan internet sitesinin geliştirme sürecinde internet tabanlı ders yönetim sistemlerinin özellikleri model olarak alınmıştır ve bu özellikler siteye kazandırılmaya çalışılmıştır. Fakat bu sistemlerin tersine geliştirilen site yalnız başına kullanılacak bir sistem olarak değil, geleneksel olarak yürütülen derslere destek sistemi olarak hazırlanmıştır. Bu çalışma tüm derslerde kullanılabilecek bir altyapı hazırlama ortaya çıkarma amacında olduğu için bu altyapı sadece lisansüstü dersleri için değil tüm seviyedeki dersler için kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF CONSTRUCTED WEB-SUPPORTED INSTRUCTION ON ACHIEVEMENT RELATED TO RESEARCH METHODS Emmungil, Levent M. Sc, Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Ömer Geban September 2004, 91 Pages This study examined the effect of constructed web-supported instruction on students' achievement related to research methods. Also, in this study, constructed web site was tracking the activities of students, namely entrance and exit time, logs of each entrance to the tests as well as the results of each entrance, and posts to the forum. Another intention of the study was to construct a web support system for traditionally offered courses in order to decrease both instructor and students efforts to communicate and reach for sources. In addition, the web site was prepared as a dynamic web site to decrease the instructor's construct and update time of the web site to the minimum level. The subjects of the study were 24 graduate students of SSME 520 Research Methods in Education course offered by the SSME Department of METU. None of the subjects was offered an on-line course before. The study used both quantitative and qualitative measurements to analyze the effectiveness of the site and. The results of the study showed that students had an average achievement value of 68%. There was significant correlation between the summary section usage IVof web site and research methods achievement, and test section usage of web site and research methods achievement. But there was no significant correlation between forum section usage of web site and research methods achievement. Another result showed that supportive web site should provide asynchronous communication for more effective usage. It can also be concluded that the speed and the visual design of the web site is very important for the students. During the development process, properties of web-based course management systems were taken as the models. Preferences of those systems were tried to accomplish. Unlike those systems, the developed site was not created for stand-alone course management systems but for an aid to the traditionally delivered courses. The framework was prepared not only for graduate courses, but also for other courses, because the study has intended to end up with a framework which would be easily adapted for all courses.