The environmental history of land and water usage in the modernity period of Turkey
Türkiye'nin modernite döneminde toprak ve su kullanımının çevre tarihi
- Tez No: 167453
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN TEKELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Modernite, çevre, çevresel dönüşüm, çevre tarihi, arz ve talep, toprak. vu, Modernity, environment, environmental transformation, environmental history, demand and supply, water, soil
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Öz TÜRKİYE'NİN MODERNITE DÖNEMİNDE TOPRAK VE SU KULLANIMININ ÇEVRE TARİHİ KÖROĞLU, N. Tunga Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İlhan TEKELİ March 2005, 210 sayfa Bu tezin amacı 19. yüzyılın ikinci yansından başlayarak günümüze Modern Türkiye'nin çevre tarihini yazmaktır. Tezin temel araştırma konusu ve amacı modernite projesinin Türkiye'nin Cumhuriyet Döneminde çevresel dönüşümü üzerindeki etkisini açığa çıkarmaktır. Bunun için, su ve toprak kaynakları, her ikisi de modernite projesinin dönüştürücü etkilerini açığa çıkarabilecek açıklayıcı potansiyele sahip oldukları için araştırmanın odağına alınmıştır. Bu nedenle, çevre tarihinin kavram çerçevesi çevre bilimindeki karakteristiklerini çıkarmak amacı ile incelenmiştir. Ardından, modern düşüncenin gelişimi insan ile doğa arasındaki ilişkinin dönüşümü ve insan kültürü ile toplumun gelişimi üzerinden araştırılmıştır. Bunun için biyolojik evrimden kültürel evrime geçiş ve bunun sonuçları özetlenmiştir. Son olarak, modernitenin ortaya çıkışı ve insan ile doğa arasındaki ilişkinin arz ve talep ilişkileri ile bağıntılı olarak açıklanması için pazar toplumunun gelişimi tanımlanmıştır. vıTürkiye'nin Modernite projesinin çevresel etkilerini yönlendirmiş olan sosyal, politik ve ideolojik etkenleri analiz etmek için kurumsal analiz yöntemi araştırmaya uyarlanmıştır. Modernite projesinin etkileri Türkiye'nin modernleşmesi sürecinde doğal kaynaklara olan talebin artması ve arza yönelik örgütlenmedeki değişim üzerinden analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ENVIRONMENTAL HISTORY OF LAND AND WATER USAGE IN THE MODERNITY PERIOD OF TURKEY KÖRO?LU, N. Tunga Ph.D., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. İlhan TEKELİ March 2005, 210 pages The thesis is an attempt to write the environmental history of the Modern Turkey from the second half of the 19th century to today. The central research focus and aim of the thesis is to explore the role of the modernity project at the transformation of the environment of Turkey during the republican period. For this, water and soil resources are taken to the core of the research, as both water and soil have the potential to highlight the transformative impacts of modernity project in most detail. Because of this, the conceptual framework of environmental history has been examined to outline its characteristics within the environmental sciences. Next, the development of the modern though has been scrutinized by the means of the transforming relation between human and nature, and through the development of human culture and society. For this, the shift from biological evolution to cultural evolution and its outcomes have been summarized. Finally, and the emerge of modernity and the development of the market society has been highlighted to define the relation between nature and human in according to the supply and demand relation in society. ivAn institutional analysis is adopted to analyze the social, political and ideological forces that influenced the environmental impacts of the modernity project of Turkey. The impact of modernity project is analyzed through the relation between the increasing demand for natural resources, and the organization of supply processes within the modernization of Turkey.