Numerical and experimental analysis of flapping motion in hover - application to micro air vehicles-
Havada asılı konumdaki çırpan kanat profilinin sayısal ve deneysel analizi - micro hava araçlarına uygulaması-
- Tez No: 167454
- Danışmanlar: DR. ALAİN FARCY, PROF.DR. NAZİF ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: girdap (akışkanlar mekaniği), topoloji, görüntüleme, zamana bağımlı aerodinamik, PIV, indisiel metod viii, vortex (fluid mechanics), topology, visualization, unsteady aerodynamics, PIV, indicial method
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
ÖZ HAVADA ASILI KONUMDAKİ ÇIRPAN KANAT PROFİLİNİN SAYISAL VE DENEYSEL ANALİZİ. MİKRO HAVA ARAÇLARI'NA UYUGULAMASI. Kurtuluş, Dilek Funda Ph.D, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü (METU) Ph.D, LEA (ENSMA/Universite de Poitiers) Tez Yöneticisi : Dr. Alain Farcy Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu Haziran 2005, 262 sayfa Mikro Hava Araçları 'nın geliştirilmesine yönelik havada asılı durumda çırpan kanat hareketinin aerodinamiği incelenmiştir. Bu çalışmadaki amaç, kanat hareketi ile oluşan girdap dinamiğinin direk sayısal simülasyon ve deneysel analizlerle karakterize edilmesi ve maximum kuvveti oluşturacak parametrelerin optimize edilmesi için aerodinamik kuvvetlerin hesaplanabileceği bir analitik modelin oluşturulmasıdır. Hücum açısı, hücum açısı değişme zamanı, hız değişme zamanı, dönme ekseni ve Re sayısı değişimleri gibi birçok durum incelenmiştir. Simetrik bir kanat kesiti kullanılmıştır. Alam sıkıştırılamaz ve laminar kabul edilmiş ve Reynolds sayısı 500 ile 2000 arasında alınmıştır. Alamın analizi için deneysel yöntemlerden hem lazer tabakası kullanılarak akımın görüntülemesi yapılmış hem de PIV tekniği kullamlmıştu. Aerodinamik kuvvetler için yaratılmış olan model, Duhamel integrali bazlı bir indisiel metoddur ve bulunan sonuçlar sayısal sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL AND EXPERIMENTAL ANALYSIS OF FLAPPING MOTION IN HOVER. APPLICATION TO MICRO AIR VEHICLES. Kurtuluş, Dilek Funda Ph.D, Department of Aerospace Engineering (METU) Ph.D, LEA (ENSMA/Universite de Poitiers) Supervisor : Dr. Alain Farcy Supervisor : Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu June 2005, 262 pages The aerodynamics phenomena of flapping motion in hover are considered in view of the future Micro Air Vehicle applications. The aim of this work is to characterize the vortex dynamics generated by the wing in motion using direct numerical simulation and experimental analysis then to propose a simplified analytical model for prediction of the forces in order to optimize the parameters of the motion leading to maximum force. A great number of cases are investigated corresponding to different angles of attack, location of start of change of incidence, location of start of change of velocity, axis of rotation, and Re number. The airfoil used is symmetrical. The flow is assumed to be incompressible and laminar with the Reynolds numbers between 500 and 2000. The experimental results obtained by the laser sheet visualization and the Particle Image Velocimetry (PIV) techniques are used in parallel with the direct numerical simulation results for the phenomenological analysis of the flow. The model developed for the aerodynamic forces is an indicial IVmethod based on the use of the Duhamel Integral and the results obtained by this model are compared with the ones of the numerical simulations.