Unsteady aerodynamic calculations of flappping wing motion
Çırpan kanat hareketinin zamana bağlı aerodinamik hesaplamaları
  1. Tez No: 201796
  2. Yazar: BÜŞRA AKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çırpan Kanat Hareketi, Zamana Bağlı Aerodinamik, CFD, Flapping Motion, Unsteady Aerodynamics, CFD
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çırpan kanat hareketinin havada asılı kalma modunu inceleyerek gelecekteki mikro hava araçları uygulamalarına ısık olmayı amaçlamıstır. Bu çalısmada, düsük Reynolds sayısında kanat kesitinin sekli, kalınlığı, kambur dağılımı gibi geometric parametrelerin ve bunların yanında çırpan kanat hareketinin aerodinamik kuvvet katsayılarının ve girdap olusum mekanizmasının üzerindeki etkilerini arastırmak için detaylı bir sayısal inceleme gerçeklestirilmistir. Sayısal analiz aracı hareket eden ağ yapısı opsiyonunu kullanabilen bir DNS koddur. Laminar, Navier-Stokes hesaplamaları belirlenen kinematikler kullanılarak çırpan kanat hareketleri için 101- 103 Reynolds sayısı rejimi içinde gerçeklestirilmistir. Çırpan kanat hareketinin havada asılı kalma modunda akıs alanı kalınlıları vetere uzunluklarının (c=0.01m) %12, %9 and %1 olan eliptik profiler için arastırılmıstır ve vetere uzunlukları 0.01m olan NACA 0009, NACA 0012 and SD 7003 kanat kesitleri ile karsılastırılmıstır. Hesaplanan aerodinamik kuvvet katsayıları bu profillerin farklı dönme noktaları ve hücum açıları için karsılastırılmıstır. Aynı t/c oranı için NACA profilleri elipslerden biraz daha fazla kaldırma kuvveti katsayısına sahip olmuslardır. En öenmli sonuçlardan biri de bu Reynolds sayısı rejimi için aerodinamik kuvvet katsayıları düsünüldüğünde %9 ve %12 kalınlıktaki NACA ve eliptik profil kullanmanın fazla vii bir farkı olmadığıdır. Aynı zamanda iki farklı sinusoidal çırpan kanat hareketi incelenmistir. Literatürdeki deney sonuçlarından sağlanan kuvvet katsayıları ve girdap konturları ile bu çalısmadan elde edilen sonuçlar karsılastırılmıstır. Bu çalısmadan elde edilen sayısal sonuçların literaturdeki deneysel sonuçlar ile sağlanmıs olması bizi `bu çalısmadaki sayısal metod deneysel tekniklere güvenilir bir alternatif olabilir' sonucuna götürmüstür.
Özet (Çeviri)
The present thesis aims at shedding some light for future applications of ?AVs by investigating the hovering mode of flight by flapping motion. In this study, a detailed numerical investigation is performed to investigate the effect of some geometrical parameters, such as the airfoil profile shapes, thickness and camber distributions and as well as the flapping motion kinematics on the aerodynamic force coefficients and vortex formation mechanisms at low Reynolds number. The numerical analysis tool is a DNS code using the moving grid option. Laminar Navier-Stokes computations are done for flapping motion using the prescribed kinematics in the Reynolds number range of 101-103. The flow field for flapping hover flight is investigated for elliptic profiles having thicknesses of 12%, 9% and 1% of their chord lengths and compared with those of NACA 0009, NACA 0012 and SD 7003 airfoil profiles all having chord lengths of 0.01m for numerical computations. Computed aerodynamic force coefficients are compared for these profiles having different centers of rotation and angles of attack. NACA profiles have slightly higher lift coefficients than the ellipses of the same t/c ratio. And one of the most important conclusions is that the use of elliptic and NACA profiles with 9% and 12% thicknesses do not differ much as far as the aerodynamic force coefficients is concerned for this Re number regime. Also, v two different sinusoidal flapping motions are analyzed. Force coefficients and vorticity contours obtained from the experiments in the literature and present study are compared. The validation of the present computational results with the experimental results available in the literature encourages us to conclude that present numerical method can be a reliable alternative to experimental techniques.