The evaluation of high hydrostatic pressure effects on bovine blood constituents and the microbial survival
Yüksek hidrostatik basıncın sığır kan bileşenleri ve mikrobiyal yaşam üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 167459
- Danışmanlar: PROF.DR. FARUK BOZOĞLU, PROF.DR. FERİDE SEVERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Basınç, Kan, FTIR, Virüs, Bakteri, Pressure, Blood, FTIR, Virus, Bacteria
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın esas amacı viral ve bakteriyel etkenlerin etkin olarak yok edilmesi amacıyla yüksek hidrostatik basıncın kan bileşenleri üzerine olan etkilerinin incelenmesiydi. 25 °C de beş dakikalık HHP uygulamasının çeşitli kan bileşenleri üzerine olan etkisi araştırıldı. Model materyal olarak alman sığır kam serum ve kan hücreleri olarak iki kısma ayrıldı. Eritrositler 220 MPa basınca kadar genel olarak dayanıklı bulundu fakat yüzeylerinde değişiklikler gözlendi fakat morfolojilerini 350 MPa tamamen kaybettiler. Plateletler ve beyaz kan hücreleri ise daha duyarlı bulundular ve 110 MPa civarında bozulmaya başladılar buda tam kanda yüksek basınç uygulamasının üst sınırını oluşturdu. Fakat çalışılan serum bileşenleri ve parametreleri 220 MPa 'a kadar çok daha fazla bir dayanıklılık gösterdiler. Basınç uygulanmış kan hücreleri t' LİR spektroskopisi metoduyla da incelendi ve makro moleküler düzeyde dayanıklı bulundu. Yapay sinir ağları ve vıeğri uydurma metotlarıyla yapılan çalışmalarda basınç uygulanmış proteinlerin ikincil yapılarında sadece sınırlı değişiklikler gözlendi. Lipit bantlarında gözlemlenen değişiklikler kan hücrelerinin membranlarında gözlenen değişiklikleri gösterdi. Çalışmanın mikrobiyolojik kısırımda ise, model bakteri seçilen Listeria innocua'nın ve model virüs seçilen Sığır Herpes Virüsü tip l'den daha dayanıklı olduğu görüldü ve inaktivasyon düzeyleri kan bileşenlerininkilerle karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study was to investigate the effects of high hydrostatic pressure on the stability of blood constituents for the purpose of an effective reduction of viral and bacterial count. The effect of HHP treatment on the several blood constituents were analyzed at different HHP levels at 25 °C for 5 minutes. The bovine blood as the model material was separated into two major parts; namely, serum and blood cells by centrifugation. Erythrocytes were found to be mostly stable up to 220 MPa pressure treatment displaying only surface modifications, but the cells lose their morphology at 350 MPa. White Blood Cells and platelets were found to be more sensitive, being degraded at around 110 MPa pressures putting an upper limit for the HHP treatment for the whole blood. But serum components and parameters studied showed much higher stability up to 220 MPa pressure level. The HHP treated blood cells were analyzed by FTIR spectroscopic technique and found to be stable in the macromolecular level. HHP treated proteins ivdisplay only minimal changes in their secondary structures shown by the artificial neural network and curve fitting studies. Changes in the lipid bands indicated the changes in the membranes of the blood cells. In the microbiologic part of the study, Listeria innocua was found to be more stable than Bovine Herpes Virus type 1 as the model bacterium and virus respectively and their inactivation levels were compared with that of blood constituents.