Development of acyl anion precursors and their applications
Yeni açil anyon eşleniklerinin geliştirilmesi ve bunların uygulamaları
- Tez No: 167460
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Benzoin, katalitik, acil anion, umpolung, açilfosfonat, organokatalitik, benzoin, catalytic, acyl anion, umpolung, benzil, acylphosphonate, organocatalysts IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
öz YENİ AÇIL ANYON EŞLENİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE BUNLARIN UYGULAMALARI Ömer Reis Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Mart 2005, 216 sayfa Bu çalışma yeni acil anion öncüllerinin geliştirilmesi ve bunların uygulamalarını sunmaktadır. Bu çalışmanın ana amacı acil anion öncüllerinin katalitik bağ oluşturma reaksiyonlarında kullanılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda daha önceden bilinen, benzil sınıfı moleküllerin siyanür katalizörlüğünde kırılması reaksiyonu uygulanabilirlik açısından simetrik olmayan benzin sentezinde kullanılmıştır. Benzil sınıfı moleküllerin bu amaç için verimli bir şekilde kullanılabilirliği görülmesine rağmen bu moleküllerin bazı açılardan dezavantajlı olduğu bulunmuştur. Dolayısı ile açilfosfonatlar yeni nesil acil anyon eşleniği olarak önerilmiş ve test edilmiştir. Açilfosfonatların katalitik simetrik olmayan benzoin sentezi ve diğer önemli bazı dönüşümlerde oldukça yararlı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF NEW ACYL ANION PRECURSORS AND THEHl APPLICATIONS Ömer Reis Ph.D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir March 2005, 216 pages This thesis presents the development of new acyl anion precursors and their applications. The main concern of this thesis was to make use of acyl anion precursors in catalytic bond forming reactions. Toward this aim, previously known cyanide ion catalyzed cleavage of benzils was investigated in scope and efficiency in unsymmetrical benzoin condensation. Although benzils were proved to be useful entities as acyl anion precursors in benzoin condensation, they suffer some major drawbacks. Therefore acylphosphonates were proposed and investigated as a new generation of acyl anion precursor. They were found to be highly versatile and efficient in both catalytic unsymmetrical benzoin synthesis and other useful transformations.