E-learning at higher education: A roadmap for Turkish higher education institutions in their efforts to offer online courses
Yüksek öğretimde e-öğrenme: Çevrimiçi eğitim vermek isteyen Türk üniversiteleri için bir yol haritası
  1. Tez No: 167458
  2. Yazar: MÜGE NİŞANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SONER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: e-öğrenme, çevrimiçi öğrenme, uzaktan eğitim, yükseK öğretim. vıı, e-learning, online learning, higher education, distance education
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZ YÜKSEK ÖĞRETİMDE E-ÖĞRENME: ÇEVRİMİÇİ EĞİTİM VERMEK İSTEYEN TÜRK ÜNİVERSİTELERİ İÇİN BİR YOL HARİTASI Nişancı, Müge Doktora, Bilgisayar Eğitimi ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Soner Yıldırım Temmuz 2005, 185 sayfa Öğrencilerini 2 linçi yüzyılın bilgi, beceri ve gereklilikleri doğrultusunda yetiştirme sorumluluğunda olan yüksek öğretim kurumları, günümüz bilgi ve iletişim teknolojilerinin iyi tasarlanmış bir çerçeve içerisinde idari ve öğretimsel amaçlar için uygulamaya konduğu kurumlardır. Türkiye'deki yüksek öğretim kurumları da, gerek örgün öğrencilerine daha iyi hizmet vermek gerekse Internet tabanlı uzaktan eğitim araçları ile daha geniş bir yelpazeye ulaşabilmek amacıyla, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere ayak uydurma sürecine girmişlerdir. Bu çalışma, Türkiye'deki üç öncü üniversite tarafından çevrimiçi olarak verilmekte olan lisansüstü eğitim programlarının kavram aşamasından uygulama aşamasına derinlemesine bir incelemesini yapmak suretiyle, web tabanlı uzaktan eğitim programlan başlatmak ve uygulamak isteyen diğer Türk üniversiteleri için bir rehber oluşturma amacıyla ortaya çıkmıştır. Çalışma, görüşmeler ve belge analizleri yoluyla, elektronik ortamda lisansüstü eğitim verme fikrinin nasıl oluştuğunu, hangi idari ve yönetsel önlemlerin alındığını, hangi işbirliği çalışmalarının benimsendiğini, vihangi sıkıntılarla karşılaşıldığını, hangi öğretimsel kaygıların gözönüne alındığını, öğretim üyelerinin sürece nasıl dahil olduklarını, hangi derslerin edinildiğini ve Türk yüksek öğretiminin geleceğinde e-öğrenmenin rolünü ortaya koymaktadır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, Türkiye'de yüksek öğretim kurumlarının e-öğrenme faaliyetlerinde faydalanacakları bir model oluşturmada kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT E-LEARNING AT HIGHER EDUCATION: A ROADMAP FOR TURKISH HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS IN THEIR EFFORTS TO OFFER ONLINE COURSES Nişancı, Müge Ph.D., Department of Computer Education and Instructional Technology Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Soner Yıldırım July 2005, 185 pages Higher education institutions, with their mandate of preparing students in view of the requirements, knowledge and skills of the 21st century citizens, are the institutions where the latest information and communication technologies will put into use both for administrative and for instructional purposes within a well-designed framework. Turkish higher education institutions, as well, are in a process of adapting themselves to the recent advancements in information and communication technologies, particularly to provide better services to their on-campus students through these technologies but also for reaching out to more through Internet-based distance education tools. This study, through an in-depth exploration of three graduate degree programs offered online by three pioneer universities in Turkey from conception to implementation, has aimed to provide guidance for other Turkish higher education institutions to launch and implement web-based distance education programs successfully. The study, through interviews and documentary analysis, has traced how the idea of ivoffering an online degree program has been formed, what administrative and managerial steps have been taken, what cooperative and collaborative relationships have been embraced, what challenges have been encountered, how these challenges have been overcome, what instructional factors have been considered, how faculty have been involved in the process, what lessons have been learned, and what role has been attained to e-learning in the future of higher education in Turkey. Findings of the study have been incorporated within a model for Turkish higher education institutions to realize an e-learning initiative.