Otomobil içindeki cihazların sesle kontrolüne yönelik konuşmacıdan bağımsız konuşma tanımı sisteminin gerçek zamanlı uygulaması
Real time application of speaker independent speech recognition system for voice activated control of devices in car
- Tez No: 167475
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Konuşma, Konuşma Tanıma, Otomobil İçerisinde Sesle Kontrol, Gürültü Bastırma, Gerçek Zamanlı Konuşma, Speech, Speech Recognition, Voice Activated Control in Car, Noise Cancellation, Real Time Speech Recognition
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte insan-makine arasındaki iletişim ihtiyacı günden güne artmaktadır. Bunun bir sonucu olarak makinelerin ses işareti kullanılarak kontrol edilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bugüne dek yapılan çalışmalar sonucu başarıyla çalışan pek çok konuşma tanıma sistemi geliştirilmiştir. Yapılan başarılı çalışmalara rağmen konuşma tanıma sistemleri henüz amaçlanan verime ulaşamamıştır. Otomobil içerisindeki cihazların sesle kontrolü ile ilgili çalışmalar 30 yıla yakın süredir devam etmektedir. Fakat çalışmalar sonucunda oluşturulan sistemler güvenilirlik ve maliyet açısından istenilen düzeyde olmadığı için ticari olarak yaygınlaşmamıştır. Otomobil içerisindeki gürültünün konuşma tanımayı zorlaştırması, sistemlerin verimini ve güvenilirliğini azaltmaktadır. Bu amaçla gerçek zamanlı konuşma tanıma sisteminde kullanılabilecek en iyi gürültü bastırma algoritması araştırılmıştır. Konuşma tanıma sistemlerinin verimini etkileyen diğer bir unsur sistemin konuşmacıya bağımlı veya konuşmacıdan bağımsız olmasıdır. Konuşmacıdan bağımsız konuşma tanıma sistemlerinin gerçekleştirilmesinde sistemin eğitiminde kullanılan konuşmacı sayısı ile sistemin verimi doğru orantılı olarak artar. Oluşturduğumuz konuşmacıdan bağımsız konuşma tanıma sistemi 10 erkek ve 10 bayan konuşmacının telaffuzları kullanılarak eğitilmiştir ve sistemin gerçek zamanlı uygulaması MATLAB 6.5 sürümünde Data Acquisition Toolbox kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Requirement of communication between human and machine has been increasing together with proceeding of technology day by day. Consequently, requirement of voice activated control of machines has arisen. As a result of studies until now, numerous speech recognition systems working successfully have been developed. In spite of performed successfully studies, speech recognition systems haven't achieved level of desired performance, yet. Studies about voice activated control in car have been carrying on about 30 years. But, end of the studies, performed systems haven't commercially became widespread due to their inadequate reliability and costs. Making difficulties effects on speech recognition of noise in car decrease speech recognition system's performance and reliability. For this aim, optimum noise cancellation algorithm able to use on real time speech recognition system has been sought. Another effect of altering speech recognition system's performance is being dependent speaker or independent speaker of system. For performing of speaker independent speech recognition systems, number of speaker used for training the system is directly proportional with the system's performance. Our performed speaker independent speech recognition system has been trained by using 10 male and 10 female utterance and system's real time application has been performed by using Data Acquisition Toolbox on MATLAB version 6.5