Maydanozda septoria yakınlığının lezyon gelişimi üzerine inokulum yoğunluğu, yaprak ıslaklık süresi ve sıcaklığın etkileri
Effects of inoculum concentration, leaf age, leaf wetness duration and temperature on development of septoria blight of parsley
- Tez No: 167511
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞENER KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, septoria yanıklığı, maydanoz, Epidemiology, Septoria blight, parsley
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET MAYDANOZDA SEPTORİA YANIKLIĞININ LEZYON GELİŞİMİ ÜZERİNE İNOKULUM YOĞUNLUĞU, YAPRAK YAŞI, YAPRAK ISLAKLIK SÜRESİ VE SICAKLIĞIN ETKİLERİ Kontrollü koşullarda, inokulum yoğunluğu, yaprak yaşı, sıcaklık ve yaprak ıslaklık süresinin, maydanozda Septoria yanıklığının {Septoria petroselini Desm.) enfeksiyonu ve gelişimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Fırça ile inokule edilmiş bitkilerin yaprak yüzeyinde, inokulum konsantrasyonunun 10 ten 106'ya yükselmesi ile, cm2'deki ortalama lezyon sayısı %72.4 oranında artış göstermiştir. Maydanoz yaprakları yaşlanırken, S. petroselini enfeksiyonuna daha duyarlı hale gelmiştir. Genç ve yaşlı yapraklar için inokulum konsantrasyonu ile lezyon alam arasında iki farklı linear ilişki bulunmuştur. 104'ün üzerindeki bir inokulum konsantrasyonu, hastalığın gelişimi için yeterli olmuştur. 15, 17, 27 ve 32°C sıcaklıklarda, yaprak ıslaklık süresi arttıkça maydanoz yapraklarındaki hastalık gelişimi azalmasına karşın, 20°C ve 23°C'de ıslaklık süresi artarken ortalama lezyon sayısı artış göstermiştir. Maydanozda Septoria yanıklığının optimum gelişme sıcaklığının, 72 saatlik ıslaklık süresinde 20°C ve 23 °C olduğu tespit edilmiştir. Piknitlerle kaplı lezyon alanı, 48 saatlik yaprak ıslaklık süresinde, 17°C ve 23°C'ler arasında önemli ölçüde artış göstermiştir. Herbir lezyondaki piknit sayısı, herbir piknitteki spor sayısı ve herbir lezyondaki spor sayısının, 27°C'de inkübe edilen bitkilerde 13°C'deki bitkilere göre daha fazla olduğu belirlenmiştir. 2005, 55 Sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT INFLUENCE OF INOCULUM DENSITY, LEAF AGE, TEMPERATURE, AND PERIOD OF LEAF WETNESS ON SEPTORJA BLIGHT OF PARSLEY The effect of inoculum density, leaf age, temperature, and leaf wetness duration on Septoria petroselini infection and the development of Septoria blight of parsley were studied in controlled environment conditions. The mean number of lesions per square centimeter of brush-inoculated leaf surface increased 72.4% with increasing inoculum concentration from 104 to 2xl06 conidia per milliliter. As leaves of parsley plants grew older, they became more susceptible to S. petroselini infection. Two different linear relationships were found between inoculum concentration and lesion area for young and older leaves. An inoculum concentration of over 104 conidia per ml of S. petroselini seems to be required for disease development. The mean lesion number increased in parsley plants as wetness duration increased at 20°C and 23°C, whereas disease development decreased in parsley leaves as wetness duration increased at temperatures of 15, 17, 27, and 32°C. The optimum temperature for lesion development for Septoria blight of parsley was 20°C and 23°C at the 72-h wetness duration. Leaf area covered by pycnidia apparently increased in treatments at temperatures between 17°C and 23°C during the wetness period of 48-h. The number of pycnidia per lesion, the number of spores per pycnidium, and the number of spores per lesion were greater on plants that were incubated at 27°C than on those that were held at 13°C. 2005, 55 Pages