Spraque-dawley ratlarda α-endosulfan ve β-endosulfanın klastojenik etkilerinin mikronükleus test yöntemi ile araştırılması
The investigation of the clastogenic effects of α-endosulfan and β-endosulfan on spraque-dawley rats by micronucleus test
- Tez No: 167521
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: a-Endosulfan, P-Endosulfan, Klastojenik Etki, Kemik İliği, Mikronükleus Testi, a-Endosulfan, P-Endosulfan, Clastogenic Effect, Bone-Marrow, Micronucleus Test
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
11 ÖZET Yüksek Lisans Tezi SPRAQUE - DAWLEY RATLARDA a - ENDOSULFAN VE P - ENDOSULFANIN KLASTOJENİK ETKİLERİNİN MİKRONÜKLEUS TEST YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI Erhan ŞENSOY Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ali ATEŞ 2005, 61 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Ali ATEŞ Prof. Dr. Yusuf DURAK Yrd. Doç. Dr. Musa DİKMENLİ Bu çalışmada klorlandırılmış hidrokarbonların siklodienler grubuna ait bir insektisit olan endosulfanın a ve p izomerlerinin Spraque-Dawley türü albino erkek ratların kemik iliği hücreleri üzerindeki klastojenik etkileri, Mikronükleus Test Yöntemi kullanılarak incelenmiştir. a-Endosulfan için intraperitonal LD50 değerinin (76 mg/kg) 1/6 ve 1/12 oranlan, P-Endosulfan için ise intraperitonal LD50 değerinin (240 mg/kg) 1/12 ve 1/24 oranlan uygulandı. İntraperitonal enjeksiyonla insektisit uygulanan ratlar, son uygulamadan 72 saat sonra servikal dislokasyonla öldürüldü. Femur iliklerinden hazırlanan preparatlar ışık mikroskobunda incelendi. Preparatlarda eritrosit sayımı, tüm alan taraması ile yapıldı. Her preparatta 1000' er tane eritrosit sayıldı. Polikromatik eritrositlerin (PCE), normokromatik eritrositlerin (NCE) ve mikronükleuslu polikromatik eritrositlerin (MNE) sayımı, kontrol grubunda ve uygulama gruplarında yapıldı. Sonuç olarak; her iki izomerin de mikronükleuslu polikromatik eritrosit (MNE) ve polikromatik eritrosit (PCE) sayılarında önemli derecede artışa neden olduğu saptandı. Bu nedenle, endosulfanın her iki izomerinin de klastojenik etkiye sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF THE CLASTOGENIC EFFECTS OF a - ENDOSULFAN AND p - ENDOSULFAN ON SPRAQUE - DAWLE Y RATS BY MICRONUCLEUS TEST Erhan ŞENSOY Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Ali ATEŞ 2005, 61 Page Jury : Prof. Dr. Ali ATEŞ Prof. Dr. Yusuf DURAK Assist. Prof. Dr. Musa DİKMENLİ In this study, the clastogenic effects of organochlorus insecticid endosulfan isomers (a-endosulfan and P-endosulfan) which belongs to cyclodiens group were investigated on male albino rat (Spraque-Dawley) by the Micronucleus Test System. Intraperitoneal doses equivalent to one-sixth and one-twelveth of LD50 (intraperitonal) for a-endosulfan, and one-twelveth and one-twentyfourth of LD50 (intraperitonal) for P-endosulfan were used during the research. Rats which were treated with insecticides by intraperitonal injection were killed with servical dislocation after 72 h of the last application. The preparations were made from smears of the femur bone-marrow and than were examined under the light microscope. The counted of erythrocytes in the preparations has been done by whole region scaning in each preparation, one thousand erythrocytes has been counted. Polychromatic erythrocytes (PCE), normochromatic erythrocytes (NCE) and micronucleated polychromatic erythrocytes (MNE) has been counted control group and treatment groups. As a result, it was found that each isomers of endosulfan increased the micronucleated polychromatic erythrocytes (MNE) and polychromatic erythrocytes (PCE) numbers. Therefore it can be proposed that two isomers of endosulfan can have clastogenic effects.