Siklodekstrin bazlı polimerlerin sentezi ve bazı aminoasit ile azo boyar maddelerinin katı faz ekstraksiyonunda kullanılması
Synthesis and utilization on solid phase extraction of some amino acides and azo dyes with β-cyclodextrin based polymers
  1. Tez No: 167520
  2. Yazar: ELİF YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Siklodekstrin, kaliksaren, azo boyar madde, amino asit, katı faz ekstraksiyon, Cyclodextrin, calixarene, azo dyes, amino acide, solid phase extraction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ill ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ SİKLODEKSTRİN BAZLI POLİMERLERİN SENTEZİ VE BAZI AMİNO ASİT İLE AZO BOYAR MADDELERİNİN KATI FAZ EKSTRAKSİYONUNDA KULLANILMASI Elif YILMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, 2005 Danışman: Prof. Dr. Mehmet SEZGİN Jüri: Prof. Dr. Mehmet SEZGİN Prof. Dr. Salih YILDIZ Yrd. Doç Dr. Aydan YILMAZ Sunulan bu çalışmada p-siklodekstrin ve p-ter-bütilkaliks[4]aren polimerleri, farklı oranlarda hekzametilendiizosiyanatın p-siklodekstrin yada p-ter-bütilkaliks[4]aren etkileştirilmesinden sentezlendi. Çapraz bağlı polimerler termogravimetrik ve Frourier transfer infrared spektroskopisi ile karakterize edildiler. p-ter-Bütilkaliks[4]aren hekzametilendiizosiyanat oram 1:10 alındığı zaman polimer yerine oligomerik bir bileşik elde edildi ve bu bileşiğin gel permasyon kromatografisi ile analiz sonucuna göre molekül ağırlığının 2151 olduğu bulundu.IV Sentezlenen p-siklodekstrin polimerleri ve p-ter bütilkaliks[4]aren polimerlerinin adsorpsiyon çalışmaları seçilmiş bazı azo boyar maddeleri ve amino asit esterleri kullanılarak farklı koşullarda yapıldı. Adsorpsiyon mekanizması tartışıldı ve adsorpsiyona etki eden faktörlerin, polimerler ile konuk (guest) moleküller arasında oluşacak hidrojen bağı, fiziksel adsorpsiyon ve 0- siklodekstrin yada kaliks[4]arenin molekülünün oluşturabileceği konuk-konak (host-guest) tipi kornpleksleşmedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms.D.Thesis SYNTHESIS AND UTILIZATION ON SOLID PHASE EXTRACTION OF SOME AMINO ACIDES AND AZO DYES WITH p -CYCLODEXTRTN BASED POLYMERS Elif YILMAZ Selçuk University Faculty of Science and Arts Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Sezgin 2005 Jury: Prof. Dr. Mehmet Sezgin Prof. Dr. Salih YTLDIZ Yrd. Doç Dr. Aydan YILMAZ In the present work, the synthesis of p-cyclodextrin polymers and p-tert-butyl- calix[4]arene polymers, using P-cyclodextrin and p-tert-butyl-calix[4]arene, have been significantly improved by the condensation of hexamethylenediisocynate in dry DMF. The crosslinked polymers were characterized by Fourier transform infrared spectroscopy and thermogravimetric analysis while the ratio of p-tert-butyl~calix[4]arene toVI hexamethylenediisocynate was taken 1:10, it was obtained only an oligomer instead of polymer. Gel permation chromatographic analysis of oligomer showed that its avarege molecular weight was 2151. The mechanism of adsorption was discussed and both pysical adsorption and hydrogen bomding due to the polymer and the formation of an inclusion complex due to the P- cyclodextrin molecules and p-tert-butyl-calix[4]arene through host-guest interaction. Adsorption studies were performed to investigate the molecule transfer properties of the synthesized P-cyclodextrin polymers and p-tert-butyl-calix[4]arene polymers with some selected aminoacid methyl esters and various azo dyes solution at different reaction conditions.