Suda bulunan bazı ağır metallerin kompleksleştirici ligand doplu iyon değiştirici reçine ile önderiştirme yapıldıktan sonra ICP-AES ile tayini
Preconcentration of some heavy metals in water with ion-exchange resin dopped with complexing ligands and then determination of these metals by ICP-AES
  1. Tez No: 167522
  2. Yazar: AYŞEN DEMİR MÜLAZIMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDAL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ligand, reçine, önderiştirme, kolon kromatografi, ICP-AES, Ligand, resin, preconcentration, column chromatography, ICP-AES
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ SUDA BULUNAN BAZI AĞIR METALLERİN KOMPLEKSLEŞTİRİCİ LİGAND DOPLU İYON DEĞİŞTİRİCİ REÇİNE İLE ÖNDERİŞTİRME YAPILDIKTAN SONRA ICP-AES İLE TAYİNİ Ayşen DEMİR MÜLÂZIMOĞLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik alanlar Eğitimi Anabilim Dalı (Kimya Öğretmenliği Programı) Danışman: Doç. Dr. Erdal ÖZKAN 2005, 85 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Doç. Dr. Erdal ÖZKAN Doç. Dr. Yunus ÇENGELOĞLU Bu çalışmada, önderiştirme yapıldıktan sonra ICP-AES tekniği ile içme sularındaki Cu (II) ve Zn (II) miktarlarının tayinine çalışılmıştır. İlk olarak, su numunelerine ligand çözeltisi ilave edildi. Daha sonra optimum şartlarda belirlenen pH'sı 7,00 olan tampon çözelti bu numunelere ilave edildi. Kolondaki reçine üzerinden ön şart olarak tampon çözelti geçirildi, hazırlanan numune çözeltileri kolondan, akış hızı 2,0 ml/dakika olacak şekilde geçirildi ve metal iyonları, 3 M HNCVmetanol ile elue edildi ve kuruluğa kadar ısıtıldı. Daha sonra 1 M HNO3/SU ile çözüldü. Numuneler ICP-AES tekniği ile standart ilave metodu kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışma, içme sularındaki Cu (E) ve Zn (E) tayini için basit, hızlı ve güvenilirdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY M. Sc. Thesis PRECONCENTRATION OF SOME HEAVY METALS IN WATER WITH ION-EXCHANGE RESIN DOPPED WITH COMPLEXING LIGANDS AND THEN DETERMINATION OF THESE METALS BY ICP-AES Ayşen DEMİR MÜLÂZIMO?LU Graduate School of Natural and Applied Sciences Depertmant of Chemistry Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdal ÖZKAN 2005, 85 Page Jury: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Assoc. Prof. Dr. Erdal ÖZKAN Assoc. Prof. Dr. Yunus ÇENGELO?LU In this study, we tried to determine the amount of copper (II) and zinc (II) in potable water with the ICP-AES technic after the preconcentration. First of all, water samples were added ligand solutions. After then a buffer solution of pH 7,00 which was determined as optimum condition was added to these samples. Resin in the column was preconditioned by passing a buffer solution of pH 7,00, then prepared sample solutions were passed through resin in the column with a flow speed of 2,00 ml/minute. The metal ions were eluated with 3 M HNOs/methanol and were heated to dryness after that were dissolved with 1 M HNOs/water. The samples have been analysed by standart addition method with ICP-AES technic. This study, the determination of copper (II) and zinc (II) in drinking water was simple, fast and confident.