Konya'da tüketime hazır yemek üreten ve bunları servise sunan işletmelerde çalışanların hijyen bilgisinin belirlenmesi
Determination of hygiene knowledge of ready to eat meal production and serving company in Konya
- Tez No: 167543
- Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gıda işçileri, Hijyen, Yemeye hazır yemek, Personel Hijyeni. i, Food Handlers, Hygien, Ready to eat meal, Personal hygien. ü
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA'DA TÜKETİME HAZIR YEMEK ÜRETEN VE SERVİSE SUNAN İŞLETMELERDE ÇALIŞANLARIN HİJYEN BİLGİSİNİN BELİRLENMESİ Semih ERCİŞLİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nihat AKIN 2005,63 sayfa Jüri: Prof. Dr. Adem ELGÜN Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. Nihat AKIN Çalışma Konya İlinde hizmet veren yemek şirketlerindeki işçilerin hijyen bilgisini ölçmeye yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Anket çalışması Konya İl sınırlarında faaliyet gösteren sekiz yemek şirketi ve bu işletmelerde gıda ile direkt temasta bulunan toplam 100 işçi ile sınırlandırılmıştır. Anket çalışmasında gıda işçileri eğitim durumlarına göre gruplara bölünmüş ve verdikleri cevapların aritmetik ortalaması alınarak yüzdeleri hesaplanTmıştır. Yemek işletmelerinde çalışan işçilerin eğitim durumlarının; %29'nun ilkokul, %39'nun ortaokul, %24'ünün lise, %8'nin yüksekokul mezunu olduğu tespit edilmiştir. Anket çalışması sonucunda işletmelerde çalışan işçilerin %56'sının düzenli hijyen eğitimi almadıkları tespit edilmiştir. Gıda işçilerinin bone giyilmesi, eldiven takılması, sürekli iş kıyafeti giyilmesi, bakteri bilgisi, bulaşma kaynaklan, çapraz bulaşma, sıcaklık kontrolü gibi sorulara verdikleri cevaplarla yeterli hijyen bilgisine sahip olmadıkları belirlenmiştir. Ayrıca gıda işçilerinin eğitim seviyesi arttıkça verilen hijyen eğitimlerini daha iyi kavrayabildiği anket çalışmasıyla tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis DETERMINATION OF HYGIENE KNOWLEDGE OF READY TO EAT MEAL PRODUCTION AND SERVING COMPANY İN KONYA Semih ERCİŞLÎ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nihat AKIN 2005, 63 pages Jury: Prof. Dr. Adem ELGÜN Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. Nihat AKIN The objectives of this study to measure the hygien knowledge of the persomıel who has been stili working for the companies in ready to eat meal sector in the province of Konya. Eight companies which display activity in Konya and total 100 employees who are directly in contact with the food products are selected to realize the study. Food handlers are divided in groups according to the educational levels and the percentages are calculated by the average of the results. The educational backgrounds of the food handlers working in these companies are respectively arranged like this: %29 primary school, %39 secondary school, %24 high school, %8 university graduate degree. At the end of the study, it is come on the scene that %56 of the food handlers had never had any kind of regular hygiene education. The result given which are about general hygiene knowledge, namely wearing bonnet, work cloth, bacteria knowledge, cross contamination, sources of infections, control of the temperature showed that the ready to eat meal sector employees had no enough knowledge about hygienic culture. Additionally, by the study, it is determined that the educational levels of the employees are really effective to understand the importance of the educations.