Lise 1.sınıf biyoloji dersinde okutulan 'doğadaki madde döngüleri' konusunun geleneksel ve kavramsal öğretiminin öğrenmeye etkisinin karşılaştırılması
The comparison between the effect of traditional and conceptual teaching of substance circle law to learning in the first class of high school
  1. Tez No: 167560
  2. Yazar: BAYRAM ALİ BAYRAKCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji Eğitimi, Madde Döngüleri, Kavram Öğretimi. İİİ, Biology Education, Matter's Circlec, Concept Teaching. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİSE 1. SINIF BİYOLOJİ DERSİNDE OKUTULAN DOĞADAKİ MADDE DÖNGÜLERİ KONUSUNUN GELENEKSEL VE KAVRAMSAL ÖĞRETİMİNİN ÖĞRENMEYE ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bayram Ali BAYRAKÇI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali KAYA 2005, 74 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali KAYA Prof. Dr. Tuncer KORKMAZ Doç. Dr. Ali Murat SÜNBÜL Bu çalışma, Lise 1. sınıf Biyoloji dersinde okutulan Doğadaki Madde Döngüleri konusunun geleneksel ve kavramsal öğretiminin öğrenme üzerindeki etkisini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonucunda, aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. 1. Kavramsal öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin bilgi düzeyindeki başarıları ile geleneksel öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin bilgi düzeyindeki başarıları arasında önemli bir fark bulunmamıştır. 2. Kavramsal öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin kavrama düzeyindeki başarılan, geleneksel öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin kavrama düzeyindeki başarılarından daha yüksek bulunmuştur. 3. Kavramsal öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin uygulama düzeyindeki başarıları ile geleneksel öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin uygulama düzeyindeki başarıları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. 4. Kavramsal öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin toplam başarıları, geleneksel öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin toplam başarılarından daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis,THE COMPARISON BETWEEN THE EFFECT OF TRADITIONAL AND CONCEPTUAL TEACHING OF SUBSTANCE CIRCLE LAW TO LEARNING IN THE FIRST CLASS OF HIGH SCHOOL. Bayram Ali BAYRAKÇI Selçuk University Institute of Science Secondary Education-Discipline of Education in Science and Mathematical Areas Discipline of Biology Teaching Supervisor : Assist. Prof. Dr. Mehmet Ali KAYA 2005, 74 Pages Jury : Assist. Prof. Dr. Mehmet Ali KAYA Prof. Dr. Tuncer KORKMAZ Assoc. Prof. Dr. Ali Murat SÜNBÜL This study was made in order to compare the effect of traditional and conceptual instruction of the topic of the matter's circle on learning in the nature studied in the biology lesson of Class 1 in the High School. The results below obtained at the end of the study, 1. No significant difference was found between the successes of knowledge level of students in the group where the conceptual instruction being applied and the successes of knowledge level of students in the group where the traditional instruction being applied. 2. Successes of understanding level in the group where the conceptual instruction being applied was found higher than the group where the traditional instruction being applied. 3. A significant difference was found between the successes of practice level of students in the group where the conceptual instruction being applied and the successes of practice level of students in the group where the traditional instruction being applied. 4. Total successes of the group where the conceptual instruction being applied was found higher than the total successes of the group where the traditional instruction being applied.