Tahtalı Dağları Stratiomyidae (Diptera) familyasının faunası ve sistematiği
Systematic and fauna of family: Stratiomyidae (Diptera) in Tahtalı Mountains
  1. Tez No: 167566
  2. Yazar: TURGAY ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDULLAH HASBENLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diptera, Stratiomyidae, Fauna, Tahtalı Dağlan, Türkiye, Diptera, Stratiomyidae, Fauna, Tahtalı Mountains, Turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
İİİ ÖZET Doktora Tezi TAHTALI DAĞLARI STRATIOMYIDAE (DIPTERA) FAMİLYASININ FAUNASI VE SİSTEMATİĞİ Turgay ÜSTÜNER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Abdullah HASBENLİ 2005, 272 sayfa Jüri: Prof. Dr. Metin AKTAŞ Prof. Dr. Abdurrhman AKTÜMSEK Prof. Dr. A. Yavuz KILIÇ Doç. Dr. Abdullah HASBENLİ Yrd. Doç. Dr. Saadettin UNSAL Bu çalışma, 2002-2003 yıllarında Tahtalı Dağlan Stratiomyidae (Diptera) familyasının faunası ve sistematiğini tespit etmek amacıyla yapıldı. Çalışma alanından Stratiomyidae'nin 6 altfamilyasına ait 12 cinsin 36 türü kaydedilmiştir. Bulunan cinsler arasında Adoxomyia cinsi Türkiye faunası için yeni kayıttır. Pachygaster maura Lindner, 1939; Adoxomyia obscuripennis (Loew, 1873b); Adoxomyia ruficornis (Loew, 1873); Oxycera galeata (Lindner, 1975); Oxycera grata Loew, 1869; Oxycera pardalina Meigen, 1822; Exochostoma nitidum Macquart, 1842; Lasiopa benoisti Seguy, 1930; Nemotelus (Nemotelus) atriceps Loew, 1856; Nemotelus (Nemotelus) syriacus Lindner, 1937 ve Nemotelus (Camtopelta) nigrinus Fallen, 1817 türleri Türkiye faunası için yeni kayıttır. AyrıcaIV mevcut tanımlanmış türlerden farklı ve bilim alemi için yeni olabileceği düşünülen Adoxomyia cinsinden 1, Oxycera cinsinden 3 ve Lasiopa cinsinden 1 tür tespit edilmiştir. Tespit edilen bütün türlerin erkek ve dişilerinin genital şekilleri çizildi. Bütün türlerin dorsal, lateral ve frontal görünüşlerinin fotoğrafları çekildi. Araştırma alanında türlerin dağılışları harita üzerinde gösterildi. Araştırma bölgesi için altfamilya, cins ve tür teşhis anahtarları hazırlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis SYSTEMATIC AND FAUNA OF FAMILY: STRATIOMYIDAE (DIPTERA) IN TAHTALI MOUNTAINS Turgay ÜSTÜNER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Abdullah HASBENLÎ 2005, 272 page Jury: Prof. Dr. Metin AKTAŞ Prof. Dr. Abdurrhman AKTÜMSEK Prof. Dr. A. Yavuz KILIÇ Assoc. Prof. Dr. Abdullah HASBENLÎ Assist. Prof. Dr. Saadettin UNSAL The aim of this study was to determine systematic and fauna of Family: Stratiomyidae (Diptera) in The Tahtalı Mountains between 2002-2003 years. 36 species of 12 genera of 6 subfamily of Stratiomyidae were found in fieldwork. Genus Adoxomyia is new record for Turkish fauna. Pachygaster maura Lindner, 1939; Adoxomyia obscuripennis (Loew, 1873b); Adoxomyia ruficornis (Loew, 1873); Oxycera galeata (Lindner, 1975); Oxycera grata Loew, 1869; Oxycera pardalina Meigen, 1822; Exochostoma nitidum Macquart, 1842; Lasiopa benoisti Seguy, 1930; Nemotelus (Nemotelus) atriceps Loew, 1856; Nemotelus (Nemotelus) syriacus Lindner, 1937 and Nemotelus (Camtopelta) nigrinus Fallen, 1817 speciesVI are new records for Turkish fauna. In addition, Adoxomyia sp., Oxycera sp.l, Oxycera sp.l, Oxycera sp.3 and Lasiopa sp. are described for the first time. Genitals of male and female of species were illustrated. Frontal, lateral and dorsal views of species were photographed. Distributions of them in research area were showed on distribution maps. Identification keys to species, genera and subfamily were prepared for the research area.