Bazı radikallerde Configuration Interaction yöntemiyle fiziksel parametrelerin hesaplanması
Calculation of physical parameters of some radicals by Configuration Interaction method
  1. Tez No: 167567
  2. Yazar: ERCAN TÜRKKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: g-tensörü, g-kayması, Hartree-Fock yöntemi, Configuration Interaction yöntemi, Density Functional Teori, gaussiyen baz seti, g-tensor, g-shift, Hartree-Fock method, Configuration Interaction method, Density Functional Theory, gaussian basis set
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ BAZI RADİKALLERDE CONFIGURATION INTERACTION YÖNTEMİYLE FİZİKSEL PARAMETRELERİN HESAPLANMASI Ercan TÜRKKAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL 2005, 199 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Mehmet ZENGİN Jüri: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Jüri: Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN Jüri: Doç. Dr. Oğuz DOĞAN Jüri: Doç. Dr. Mevlüt DOĞAN Bu çalışmada NO2, HCO, H2CO+, C2H3, LiH* radikaUerinin g-tensörleri ve g-kaymalan; Hartree-Fock (HF), Configuration Interaction (CI), Density Functional Theory (DFT B3LYP) yöntemlerinde 6-31++G, 6-31++G**, DZP, DZP+Diffuse, Sadlej+pVTZ gaussiyen baz setleri kullanılarak hesaplanmıştır. Ayrıca HF, CI ve DFT B3LYP yöntemlerinde kullanılan gaussiyen baz setlerinin hesaplama sonuçlarına etkisi de incelenmiştir. Radikallerin geometrileri, HF ve CI yöntemlerinde optimize edilmiştir. Radikallerin HF ve DFT B3LYP yöntemlerindeki g-tensörü hesaplamaları GAUSSIAN 03 programı ile; CI yöntemindeki g-tensörü hesaplamaları ise GAUSSIAN 03, DALTON 2.0 programları ve FORTRAN 77 programlama dilinde yazılan beklenen değer hesaplama programı ile yapılmıştır. Hesaplamalar sonunda elde edilen g-tensörü değerlerinin deneysel değerlerle uyumlu olduğu görülmüştür. Sonuçlar literatürdeki diğer sonuçlarla da karşılaştırılmıştır. DFT B3LYP yönteminde 6-31++G** ve Sadlej-pVTZ gaussiyen baz setleri kullanılarak hesaplanan g-tensörü değerleri deneysel değerlere, literatürdeki değerlerden daha yakın olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT PhD Thesis CALCULATION OF PHYSICAL PARAMETERS OF SOME RADICALS BY CONFIGURATION INTERACTION METHOD Ercan TÜRKKAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL 2005, 199 Pages Jury: Prof. Dr. Mehmet ZENGİN Jury: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Jury: Assoc. Prof. Dr. Ayhan ÖZMEN Jury: Assoc. Prof. Dr. Oğuz DO?AN Jury: Assoc. Prof. Dr. Mevlüt DO?AN In this study g-tensors and g-shifts of NO2, HCO, H2CO+, Q2H3, LiH* have been calculated with Hartree-Fock (HF), Configuration Interaction (CI), Density Functional Theory (DFT B3LYP) methods using 6-31++G, 6-31++G**, DZP, DZP+Diffuse, Sadlej+pVTZ gaussian basis sets. Furthermore the effect of gaussian basis sets on the calculation results have been investigated for HF, CI, DFT B3LYP methods. Geometry of the radicals have been optimized using HF and CI methods, g-tensors of the radicals have been calculated by using GAUSSIAN 03 program for HF and DFT B3LYP methods and for the CI method g-tensors have been calculated by using GAUSSIAN 03, DALTON 2.0 and an expectation values program written in FORTRAN 77 programming language, g-tensor values obtained from the calculations have been seen to agree well with experimental values. The results have been compared with other results in the literature. Calculated g-tensor values using 6-3 1++G** and Sadlej-pVTZ gaussian basis sets by DFT B3LYP method have been found to be closer the experimental results than the values reported in literature.