Isparta, Eğridir ve Kovada gölü arasında kalan bölgenin fitososyolojik ve fitoekolojik yönden incelenmesi
A phytosociological and phytoecological investigation in the area between Isparta, Eğirdir and Kovada lake
  1. Tez No: 167575
  2. Yazar: COŞKUN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAKİ EYCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sinekoloji, Eğirdir, Kovada Gölü, İsparta, Türkiye, Synecology, Eğirdir, Kovada Lake, İsparta, Turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırma bölgesi İsparta, Eğirdir ve Kovada Gölü arasında bulunmaktadır. Alanın deniz seviyesinden yüksekliği 650-2635 m.'ler arasında değişmektedir. Araştırma bölgesinde 58 familyaya ait 349 bitki türü toplanmıştır. Bu bitkilerin floristik bölgelere göre dağılımı : Akdeniz % 28.36, Iran-Turan % 13.75, Avrupa-Sibirya % 3,49, geniş yayılışlı türler % 22.92, yayılış alam belli olmayan türler % 3 1.5 1, Türkiye için endemik olan türler % 1 5. 1 8'dir. Bölgenin vejetasyonu Braun - Blanquet (1964) metoduna göre araştırılmış ve bitki birliklerinin sınıflandırılması bu metoda göre yapılmıştır. Araştırma bölgesinde 4 vejetasyon tipine ait toplam 1 1 bitki birliği tespit edilmiştir. Çalı ve Orman Vejetasyonuna ait Birlikler Sınıf : Quercetea pubescentis (Oberd, 1948) Doing Kraft, 1955 Ordo : Querco - Cedretalia libani Barbero, Loisel ve Quezel, 1 974 Birlikler: 1. Astragalo atropurpureus- Quercetum cocciferae Kargıoğlu, 1994 2. Minuartio globulosi - Juniperetum excelsae ass.no va 3. Sileno squamigeri - Quercetum cerridis ass.no va 4. Astragalo oxytroplfolll - Pinetum caramanicae ass.nova Alyans : Lonicero nummulariaefoliae - Cedrion libani Quezel, Barbero ve Akman 1978 5. Veronico syriaci - Cedretum libani ass.nova 6. Diantho cibrarii - Quercetum vulcanicae Kurt et al. 1996 Sınıf : Quercetea ilicis Br.-Bl., 1947 Ordo : Quercetalia ilicis Br.-Bl., 1 947, Rivaz Martinez, 1 974 Alyans : Quercion cocciferae Quezel, Barbero, Akman, 1978 7. Hyperico polyphylli - Pinetum brutiae ass.nova Step Vejetasyonuna Ait Birlikler Sınıf : Astragalo - Brometea Quezel, 1973 Ordo : Onobrychido armeni - Thymetalia leucostomi Ketenoğlu, Akman, Quezel, 1985 Alyans : Phlomido armeniacae - Astragalion microcephali Akman, Ketenoğlu, Quezel, Demirörs, 1984 8. Astragaletum prusiano - microcephali ass.nova 9. Bolantho minuartioidi - Artemisetum campestrii ass.nova Ordo : Drabo-Androsacetalia Quezel, 1979 10. Astragalo heldreichii-Daphnetum oleoidis ass.nova Kaya Vejetasyonuna Ait Birlikler Sınıf : Asplenietea trichomanis (Br.-Bl. İn Meier & Bl.-Bl. 1934) Oberd. 1977 Ordo : Silenetalia odontopetalae Quezel 1973 Alyans : Silenion odontopetalae Quezel 1973 1 1. Aubrieto canescentis-Omphalodetum luciliea ass.nova
Özet (Çeviri)
The investigation area is located between İsparta, Eğirdir and Kovada lake. The altitude of the area is between 650-2635 m. 349 plant species belonging to 58 families were collected from the area. The distribution of these plant species with respect to the floristic regions are as follows: 28.36 % Mediterranean, 13.75 % Irano - Turanian,3.49 % Euro - Siberian, 22.92 % Widespread, 31.51 % of these is unknown and 15.18 % of these species is endemic for Turkey. Braun - Blanquet (1964) method was used to investigate the vegetation of the area and to classify the plant associations. There are 11 plant associations belonging 4 vegetation types in the area. These are as follows: 111Associations of Forest and Shrub Vegetation Classis : Quercetea pubesentis (Oberd, 1948) Doing Kraft, 1955 Order : Querco - Cedretalia libani Barbero, Loisel ve Quezel, 1974 Associations: 1. Astragalo atropurpureus- Quercetum cocciferae Kargıoğlu, 1994 2. Minuartio globulosi - Juniperetum excelsae ass.nova 3. Sileno squamigeri - Quercetum cerridis ass.nova 4. Astragalo oxytropifolii - Pinetum caramanicae ass.nova Alliance : Lonicero nummulariaefoliae - Cedrion libani Quezel, Barbero ve Akman 1978 5. Veronico syriaci - Cedretum libani ass.nova 6. Diantho cibrarii - Quercetum vulcanîcae Kurt et al. 1996 Classis : Quercetea ilicis Br.-Bl., 1947 Order : Quercetaha ilicis Br.-BL, 1947, Rivaz Martinez, 1 974 Alliance : Quercion cocciferae Quezel, Barbero, Akman, 1978 7. Hyperico polyphylli - Pinetum brutiae ass.nova Associations of Steppe Vegetation Classis : Astragalo - Brometea Quezel, 1 973 Order : Onobrychido armeni - Thymetalia leucostomi Ketenoğlu, Akman, Quezel, 1985 Alliance : Phlomido armeniacae - Astragalion microcephali Akman, Ketenoğlu, Quezel, Demirörs, 1984 8. Astragaletum prusiano - microcephali ass.nova 9. Bolantho minuartioidi - Artemisetum campestrii ass.nova Order : Drabo-Androsacetalia Quezel, 1 979 10. Astragalo heldreichii-Daphnetum oleoidis ass.nova Associations of Rock Vegetation Classis : Asplenietea trichomanis (Br.-Bl. İn Meier & Bl.-Bl. 1934) Oberd. 1977 Order : Silenetalia odontopetalae Quezel 1973 Alliance : Silenion odontopetalae Quezel 1973 1 1. Aubrieto canescentis-Omphalodetum luciliea ass.nova