Elektrik iletim sistemlerinde optimal yük dağıtımı ve yük atma
Optimal load dispatch and load shedding in electrical power systems
- Tez No: 167589
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMET ERKMEN, Y.DOÇ.DR. ABDULLAH ÜRKMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: economic load dispatch, power system management, fuel cost curve, deregulated power systems, load shedding, computer programming. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Doktora Tezi ELEKTRİK İLETİM SİSTEMLERİNDE OPTİMAL YÜK DAĞITIMI VE YÜK ATMA Nurettin ÇETİNKAYA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 1. Danışman: Yrd.Doç.Dr. Abdullah ÜRKMEZ 2.Danışman: Prof.Dr. İsmet ERKMEN 2005, 120 Sayfa Jüri: Prof.Dr. Mehmet BAYRAK Doç.Dr. Tankut YALÇINÖZ Yrd.Doç.Dr. Abdullah ÜRKMEZ Yrd.Doç.Dr. Ramazan AKKAYA Yrd.Doç.Dr. H. Haldun GÖKTAŞ Elektrik sistemlerinde yük dağıtımı ve yük atma konusu özellikle elektrik piyasasının serbestleşme yönünde değişim yaşamasından sonra hâlâ önemli bir araştırma konusu olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, hem geleneksel ve hem de yeni model elektrik güç sistemlerinde yük dağıtımı ve yük atma işlemlerini optimal şekilde gerçekleştiren yeni metotların bulunması ve geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bunun için tez çalışmasında beş farklı yeni yük dağıtım algoritması önerilmiştir. Bu yeni algoritmalarla, elektrik güç sistemlerinde çalışan üretim gruplarının çıkış güçleri belirlenmiştir. Optimal değerlerin elde edilmesi için yük dağıtımında kullanılan sınır şartlan da göz önünde bulundurulmuştur. Önerilen yük dağıtımı ve yük atma. algoritmaları, IEEE'nin standart test sistemleri üzerinde denenmiştir. Optimizasyon problemlerini çözmek için geliştirilen algoritmalar Delphi programlama dilinde yazılmıştır. Standart test sistemleri üzerinde farklı talep güçleri için yapılan incelemeler sonucunda literatürdeki çalışmalara göre aynı veya daha düşük yakıt maliyetleri elde edilmiştir. Örneğin, IEEE 30 bara standart test sistemi ile yapılan bir çalışma sonucunda % 2,5 oranında daha düşük yakıt maliyetiyle enerji üretimi yapılabilmiştir.Bu oran; IEEE 30 bara standart test sisteminde 290 MW talep gücü için önerilen yük dağıtımı metodu ile yaklaşık olarak saatte 36 $, yılda ise 315360 $ kazanılabileceğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlara göre, hem geleneksel ve hem de yeni model elektrik güç sistemlerinde yük dağıtımı yapmak için önerilen yeni algoritmaların kullanılmasının uygun olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : ekonomik yük dağıtımı, güç sistemleri yönetimi, yakıt maliyet eğrisi, yeni model güç sistemleri, yük atma, bilgisayarla programlama.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis OPTIMAL LOAD DISPATCH AND LOAD SHEDDING IN ELECTRICAL POWER SYSTEMS Nurettin ÇETİNKAYA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electrical - Electronics Engineering Department 1. Supervisor: Assist.Prof.Dr. Abdullah ÜRKMEZ 2.Supervisor: Prof.Dr. îsmet ERKMEN 2005, 120 Pages Jury: Prof.Dr. Mehmet BAYRAK Assoc.Prof.Dr. Tankut YALÇINÖZ Assist.Prof.Dr. Abdullah ÜRKMEZ Assist.Prof.Dr. Ramazan AKKAYA Assist.Prof.Dr. H. Haldun GÖKTAŞ Economic load dispatch and load shedding subjects in the power systems have still continued to be an important research subject especially after the changes of electrical power market structure towards deregulation. In this study, new methods are searched and improved for optimal load dispatch and load shedding in traditional and deregulated power systems. These five different new load dispatch algorithms are proposed in thesis study. Generating units' active powers in the electrical system are determined by the proposed methods. All constraints that are used in economic load dispatch are considered in proposed algorithms for obtaining optimal results. Proposed load dispatch and load shedding approaches are tested on the IEEE standard test systems. The algorithms for solving optimization problems have been developed by means of Delphi programming language. As a result of investigations conducted on standard test systems for different demand powers same or lower fuel prices have been obtained comparing to studies in the literature. For example, in a study on the IEEE 30 bus standard test system, an electrical power generation with % 2,5 of lower fuel cost has been obtained. This 111ratio implies that in the IEEE 30 bus standard test system for 290 MW total demand power a profit of approximately 36 $ per hour and a total of 3 1 5360 $ per year can be achieved by proposed load dispatch algorithm. It is seen to be appropriate to use the proposed new algorithms for load dispatch and load shedding in both traditional power systems and deregulated power systems.