Lise 1 öğrencilerinin canlıların temel bileşenleri ünitesini kavramsal öğrenmelerinin başarıya etkisi
The role of first-year high school students conceptual learning of the livings basic compounds unit on their success
  1. Tez No: 167590
  2. Yazar: SELDA KILIÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYVAZ ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram haritaları, Kavramsal değişim metinleri, Canlıların Temel Bileşenleri, Biyoloji Eğitimi, Concept maps, conceptual changing text, biology education, basic organic molecules in living things
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Doktora Tezi LÎSE 1 ÖĞRENCİLERİNİN CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ ÜNİTESİNİ KAVRAMSAL ÖĞRENMELERİNİN BAŞARIYA ETKİSİ Selda KILIÇ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL 2005. 122 sayfa Bu araştırmanın amacı, kavram haritalanyla birlikte verilen kavramsal değişim metinleri yaklaşımı ile yapılan kavramsal öğretimin öğrencilerin başarısına etkisini araştırmaktır. Araştırmaya I. grup (kavram haritaları + kavramsal değişim metinleri) 31 kişi, II. Grup (kavram haritaları) 30 kişi, III. Grup ( geleneksel öğretim) 34 kişi olmak üzere toplam 95 lise 1 öğrencisi katılmıştır. Biyoloji başarı testi uygulamadan önce ve sonra gruplara ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Aynı zamanda biyoloji dersine karşı tutumlarım araştırmak için her 3 gruba biyoloji dersi tutum ölçeği, kavram haritasına karşı tutumlarını ölçmek için I. ve II. Gruba kavram haritası tutum ölçeği uygulamadan önce ve sonra verilmiştir. Kavram haritaları ile birlikte verilen kavramsal değişim metinleri yaklaşımı ile öğretim öğrencilerin başarılarını anlamlı bir şekilde artırmıştır. Verilerin analizleri sonucu kavram haritaları ile birlikte verilen kavramsal değişim metinleri yaklaşımının başarıya etkisi, kavram haritaları ve geleneksel öğretime kıyasla anlamlı bir şekilde arttırdığı gözlenmiştir. Ayrıca Kavram haritalarını kullanmaları her iki deney grubunun kavram haritalarına yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilemiştir. Buna ek olarak, kavram haritaları ile birlikte verilen kavramsal değişim metinleri yaklaşımı ile öğretim yapan grubun ve kavram haritaları ile öğretim yapan grubun biyoloji dersine karşı tutumları, anlamlı bir şekilde olumlu yönde değişmiştir (a=0.05)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD thesis THE ROLE OF FIRST- YEAR HIGH SCHOOL STUDENTS CONCEPTUAL LEARNING OF THE LIVINGS BASIC COMPOUNDS UNIT ON THEIR SUCCESS Selda KILIÇ Selçuk University Graduate Schools Of Natural And Applied Sciences Department Of Biology Super visor: Yard. Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL 2005, 122 page The purpose of this study was to investigate the effect of conceptual teaching along with the conceptual changing texts and concept maps on the students' academic achievements. The study was carried out with ninety-five 9th grade high school students. There were three different groups in this study. The first group (31 students) as an experimental group was taught with the concept map and conceptual changing texts. The concept map was only used on the second group (30 students), another experimental group. The last group (34 students), control group, was taught with the traditional teaching method. Biology achievement test was given to the all groups 3 as pre-test and post-tests. To measure the attitudes of students toward biology, a biology attitudinal scale was used in the study as pre and posttests for all groups. Only, the experimental groups (first and second groups) took a conceptual attitudinal scale as a pre and posttest in order to measure their attitudes toward the concept maps. Concept maps and conceptual changing texts significantly increased students' achievement levels on the 9th grade biology course, according to their pre and post test results (a=0.05). When it was compared the teaching methods as conceptual changing texts, concept maps and traditional teaching in 9th grade biology courses, the effect of both concept maps and conceptual changing texts was significantly higher than that of concept maps and traditional teaching method, separately. Additionally, using the concept maps in the experimental groups positively and significantly changed the attitudes of students toward concept maps (a=0.05). Concept maps and conceptual changing texts significantly and positively influenced students' attitudes toward biology courses when it was compared with the traditional biology-teaching group's attitudes toward biology courses (a=0.05).