Nükleer parçalanmaya çekirdek yükünün etkileri
Effects of the charge of nuclei on nuclear multifragmentation
- Tez No: 167598
- Danışmanlar: PROF.DR. RIZA OĞUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Çok Katlı Parçalanma Modeli, nükleer madde, faz geçişi, izospin, kritik sıcaklık, ayrışma sıcaklığı, bimodalite, simetri enerjisi m, Statistical Multifragmentation Model (SMM), nuclear matter, phase transition, isospin, critical temperature, break up temperature, bimodality, symmetry IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Doktora Tezi NÜKLEER PARÇALANMAYA ÇEKİRDEK YÜKÜNÜN ETKİLERİ Nihal BÜYÜKÇİZMECİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Rıza OĞUL 2005, 107 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Rıza OĞUL Bu çalışmada, nükleer çok katlı parçalanmada parçacık dağılımları üzerinde izospin, kritik sıcaklık ve simetri enerjisinin etkilerim gösterdik. Bu amaçla, İstatistiksel Çok Katlı Parçalanma Modeli temelinde çeşitli nötron-proton (N/Z) oranlarındaki Au, Sn, Xe, La ve Kr çekirdeklerini analiz ettik. Simetri enerjisinin, oluşan parçacıkların nötron zenginliğim doğrudan belirlediği görülürken, diğer taraftan da nükleer maddenin kritik sıcaklığının parçalanma ürünlerinin dağılımım yüzey enerji terimi vasıtasıyla etkilediği görüldü. Bu etki, parçacıkların dağılımının kuvvet kanunu parametrizasyonu ile belirlenen x parametresi yardımıyla gözlenebilir. Nötron fazlalıklarının ve izospinin x değerlerine etkilerim de gösterdik Bu parametrelerin deneysel değerleri ile bizim bulduğumuz değerlerin uyuştuğu gözlendi. Ancak, bizim bulduğumuz kritik sıcaklık değerleri deneysel değerlerden, Tc « 18-22 MeV aralığında biraz daha fazladır, tmin'in varyasyon değerleri, özellikle kritik sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yüksek bulunmuştur. Parçacıkların göreli veri dağılımı geçiş bölgesinde parçacıkların kütle numarasına göre sınıflandırılmıştır. Simetri enerjisi ve bunun parçacıkların dağılımına etkisi incelenmiştir. Yükü maksimum olan parçacığa göre toplulukları seçerek, sonlu nükleer sistemlerde faz geçişinin temel bir özelliği olarak“bimodalite”davranışını hesaplarla gösterdik. Bu özellik, birinci derecede® faz geçişinin açıklanmasına yardımcı olur. İstatistiksel donma (freeze-out) hacminde oluşan sıcak parçacıkların simetri enerjisinin izotop dağılımları üzerine etkisi çok önemlidir. Bununla beraber, parçacık kütle dağılımına etkisi ihmal edilebilir. Bu nedenle, simetri enerjisinin deneysel değerlerden belirlenmesi sadece nükleer fizik araştırmaları için değil nükleer astrofizik çalışmaları için de önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EFFECTS OF THE CHARGE OF NUCLEI ON NUCLEAR MULTTFRAGMENTATION Nihal BÜYÜKÇİZMECİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Rıza O?UL 2005, 107 Page Jury: Prof. Dr. Rıza O?UL In this study, we have shown the affect of isospin, critical symmetry energy on the fragment distribution in multifragmentation of finite nuclei. For this purpose we have analyzed Au, Sn, Xe, La and Kr nuclei with various neutron-to-proton ratios, on the basis of Statistical Multifragmentation Model (SMM). It is seen that the critical temperature of nuclear matter Influences the fragment production in multifragmentation of nuclei through the surface energy, while the symmetry energy determines directly the neutron richness of the produced fragments. This influence can be observed in the power-law fitting parameterization of the fragment yields by finding the power-law exponents x and xx for charge distributions respectively. We have also shows the effect of the i neutron excess of sources on the fragment distributions and x parameterization. We observe that experimental values of the parameters are in agreement with the standard SMM predictions mâ the values of critical temperature are slightly higher than experimental results in the range of Î 8-22 MeV. The SMM predictions on the variations of T^ia are large especially in the low critical temperature region. Relative yields of fragments were classified with respect to the mass number of the fragments hi the transition region. The symmetry energy of fragments and its influence on fragment partitions have been studied. By selecting partitions according to the maximum fragment charge we have demonstrated“bimodalky”as an essential feature of the phase transition in finite nuclear systems. This feature allows for identification of this phase transition vvlth the first order one. It is found oiif that the symmetry energy of the hot fragments produced in the statistical freeze-OBt is very important for isotope distributions. However, its influence on the mean fragment mass distributions is negligible. In this reason, an extraction of this symmetry energy from the data is important not only for the context of nuclear physics bat nuclear astrophyskal :