İçtepkisel alışveriş eğilimlerinin faklı değişkenler açısından incelenmesi: Konya'daki kamu kurumları kurumları çalışanları üzerinde bir araştırma
The analysis of impulse buying tendecies through different variables: A research on the civil servants in Konya
- Tez No: 167601
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İç tepkisel alışveriş eğilimi, karar verme stilleri, duygusal zeka, yaşam doyumu, kamu çalışanları, Impulse buying tendency, decision making styles, emotional intelligence, life satisfaction, civil servants. n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZEt Yüksek Lisans Tezi İÇTEPKİSEL ALIŞVERİŞ EĞİLİMLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ: KONYA'DAKİ KAMU KURUMLARI ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Neşe Gülden ÜRKMEZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet PEKER 2005, 86 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ahmet PEKER Yrd. Doç. Dr. M. Atilla ARICIOĞLU Yrd. Doç. Dr. Orhan ENGİN iç tepkisel alışveriş, öncesinde bir alışveriş planı olmamasına rağmen ortamdaki herhangi bir uyarıcının etkisiyle ortaya çıkan, yüksek bilişsel veya duygusal tepki içeren, ısrarlı bir satın alma arzusu ve derhal satın alma isteği ile mahalde verilen kararla gerçekleştirilen ancak sonrasında tatminsizlik ve pişmanlık yaşanmasına sebep olabilen bir alışveriştir. Yaklaşık 60 yıl önce perakendeci işletmelerin dikkatini çekmiş olan iç tepkisel alışveriş kavramı ile ilgili çalışmalar hem perakendeci işletmeler arasında hem de akademik dünyada giderek yaygınlaşmaktadır. Tüketicilerin iç tepkisel alışveriş davranışları demografik, psikolojik ve sosyo kültürel özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Bu çalışmada Konya'da Çalışan 328 Kamu Personeli'nin İç tepkisel Alışveriş Eğilimleri ile Karar Vermede Özgüven ve Karar Verme Stilleri, Duygusal Zeka Boyutları, Yaşam Doyumları ve Demografik Özellikleri arasındaki ilişkinin varlığı ve yönü sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ANALYSIS OF IMPULSE BUYING TENDECIES THROUGH DIFFERENT VARIABLES: A RESEARCH ON THE CIVIL SERVANTS IN KONYA Neşe Gülden ÜRKMEZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Industrial Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ahmet PEKER 2005, 86 Page Jury : Prof. Dr. Ahmet PEKER Assistant Prof. Dr. M. Atilla ARICIO?LU Assistant Prof. Dr. Orhan ENGİN Impulse buying is a kind of buying which has not a buying plan before the moment, occurs suddenly by the effect of an stimulus, contains strong cognitive and affective reaction and a strong desire to buy and causes to feel unsatisfaction and regret. The concept of impulse buying which had a significant about 60 years ago is becoming widespread through not only the retailer firms but also the academicians. Impulse buying behaviors of the consumers vary by the effects of the consumers' demographic, psychologic and socio-cultural features. In this study, it is searched that if there is any relation between the Impulse Buying Tendency, Self Respect in Decision Making and Decision Making Styles, Emotional Intelligence, Life Satisfaction and Demographic Variables of the consumers and the direction of the relation, if there is a relation between these variables.