Gaziantep Zincirli Bedesten'in restorasyonu
Restoration of Gaziantep Zincirli Bedesten
  1. Tez No: 167622
  2. Yazar: TÜLAY KARADAYI YENİCE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN NURİ DÜLGERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Restorasyon, Türk Çarşıları, Bedesten, Gaziantep, Gaziantep Zincirli Bedesten. ıı, Restoration, Turkish Bazaars, Bedesten, Gaziantep, Gaziantep Zincirli Bedesten. iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GAZİANTEP ZİNCİRLİ BEDESTEN'İN RESTORASYONU Tülay KARADAYI YENİCE Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Osman Nuri DÜLGERLER 2005, 121 Sayfa Bu tez çalışmasında kültürel bir miras olan Gaziantep Zincirli Bedesten (Et Hali) incelenmiştir. Yapının tarihi süreç içerisindeki gelişimi, kullanımları, geçirdiği afetler ve onarımlar araştırılmıştır. Yapının mevcut durumu yerinde tespit edilmiş, rölöve, restirüsyon ve restorasyon projeleri çizilerek çalışmanın ana bölümünü oluşturmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde, çalışmanın amacı, önemi, kullanılan materyal, metot ve kapsamı anlatılmıştır. Son olarak da çalışmada yaralanılan kaynaklar hakkında kısaca bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, Türklerde ticaret yapılarının gelişimi hakkında bilgiler verilmiştir. Türk kentlerinde çarşıların öneminden bahsedilmiş, Türklerde önemli olan üç çarşı tipinden söz edilmiştir. Bu üç tip; Kapalıçarşı, arasta ve bedestendir. Bu bölümde bu yapıların tanımlan verilmiş ve örneklerle anlatılmıştır. Tez çalışmasını oluşturan yapımızın girdiği grup olan, bedestenler gruplandırılarak hakkında biraz daha hazla bilgi verilerek, örnekler gruplara göre çoğaltılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümü, tarihçe bölümüdür. Gaziantep kent tarihi, Gaziantep Zincirli Bedesten ve çevresinin tarihi, bulunan belgeler ışığında, detaylıcaanlatılmıştır. Yapının tarihi anlatımında yapının geçirdiği afetler ve onarımlardan da söz edilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümü yapının mimari özelliklerinin anlatıldığı bölümdür. Yapının konumu, kullanımı, mülkiyet durumu, plan, cephe, malzeme ve yapı bileşenleri gibi özellikleri anlatılmıştır. Yapıdaki bozulmalara ve nedenlerine yine bu bölümde değinilmiştir. Yapını tanımı yapılıp, bütün özellikler ortaya konulduktan sonra yapı ile benzer aynı özellikler gösteren İstanbul Mısır Çarşısının karşılaştırılması yapılmıştır. Beşinci bölümde yapıdaki izlerden ve tarihi belgelerden yola çıkılarak yapının restitüsyon projesi anlatılmıştır. Altıncı bölümde ise diğer bölümler göz önüne alınarak yapının geleceğe aktarılması ve bir kültürel mirasın kurtarılması için hazırlanan restorasyon projesi anlatılmıştır. Yapıda bundan sonra yapılacak müdahalelerden, yeniliklerden ve yeni kullanımdan söz edilmiştir. Yedinci ve son bölüm de ise, bütün bu gelişimler göz önüne alınarak“Gaziantep Zincirli Bedesten”hakkında genel bir değerlendirme yapılmış ve sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RESTORATION OF GAZİANTEP ZİNCİRLİ BEDESTEN Tülay KARADAYI YENİCE Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Adviser: Assist. Prof. Dr. Osman Nuri DÜLGERLER 2005,121 Page In this thesis, a cultural inheritance of Gaziantep Zincirli Bedesten (Meat Hall) is investigated. The devoloping of structure beyond the historical process, disaster and restoration are researched. The present situation of structure is determined, rölöve, restitüsyon and restoration project are drawn. These projects are the main part of thesis. In the first part of thesis, aim of project, importance, materials that used, method and coverage are described. At the end of the first part the source that helped me are briefly described. In the second part, the devoloping of the commerce of Turkish is introduced. The importance of bazaars of Turkish cities are introduced and the three kind of bazaars that important of Turkish are introduced. These are Kapalıçarşı, Arasta and Bedesten. In this part the definition of these structures are given with an examples. One of the groups of bazaar that based on this thesis named Bedesten are expanded and the details are given. mThe third part of thesis is historical account. The history of Gaziantep city, Gaziantep Zincirli Bedesten and around are described in detail. The disasters and the restorations of structure are introduced in the historical presentation of structure. The fourth part of thesis is based on the architectural properties of structure. The location of structure, usage, ownership, plan, side, material and the components of structure are introduced. The deformation of structure and the reasons are introduced in this part. The comparison between our structure and İstanbul Mısır Çarşı are also given in this part. hi the fifth part the restitiisyon project of structure is introduced based on the marks on the structure and the historical documents. In the sixth part the restoration project that prepared to transmit structure future and to protect a cultural heritage are introduced. And also the renewals that applied to the structure are introduced. In the seventh and last part, all of these developments are take into consideration and a general evaluation about“Gaziantep Zincirli Bedesten”is made and reached the result.