Rules-3 indüksiyon algoritmasının bulanık mantık metotlarıyla bir uygulaması
An application of rules-3 induction algorithm with fuzzy logic methods
  1. Tez No: 167623
  2. Yazar: YUNUS EMRE GÖKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: veri madenciliği, sınıflandırma sistemleri, indüktif çıkaran, kural çıkarımı, Rules-3, karar ağaçlan, bulanık mantık. -m, data mining, classification systems, inductive inference, rule induction, Rules-3, decision trees, fuzzy logic
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Veri madenciliğinin amacı daha önce gözlenen verilerden elde edilen çıkarımlara göre gelecekteki çıkarımlarla ilgili tahminler yapmaktır. Bu yüksek lisans çalışmasında ele alacağımız konu olan sınıflandırma sistemleri de bir veri madenciliği tekniğidir. Sınıflandırma sistemlerinde yapılan işlem, önceden elde edilmiş belirli bir örnek veri kümesi üzerinde belirli bir algoritma kullanarak bunların sınıflandırma kurallarım öğrenmektir. Bu işlemin ardından elde edilecek yeni örneklerin sınıflandırılma işlemi bu kuralların yardımıyla kolayca yapılabilmektedir. Sınıflandırma sistemlerinin performansını artırabilmek için baza çalışmalar yapılabilir. Örnek olarak eğitim veri kümesinin örneklerinin özelliklerini kaybetmeden sayısını ve/veya karmaşıklığı azaltmak gösterilebilir. Bu çalışmada indüktif bir çıkarım algoritması olan RULES-3 algoritması üzerinde bulanık mantık -u- fonksiyonlarını kullanarak bu tür iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmaların neticesinde Rules-3 algoritmasının üretmiş olduğu kurallardan daha az sayıda kural üretilmiştir. Kural sayısının azaltılmasıyla algoritmanın yeni örnekleri daha kolay sınıflandırabileceği açıktır. Ayrıca diğer bir çalışma olarak karar ağaçlarıyla üretilen sınıflandırma kurallarının RULES-3 algoritmasıyla nasıl sadeleştirilebileceği (budanacağı) da gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of data mining is explained as making predictions from observed data about future data. Classification systems that we study in this master thesis are techniques of data mining. Classification process can be explained as learning classification rules over a sample data set using a specific algorithm. After this step, future samples can be classified easily with these rules. Some improvements can be made to increase the performance of classification systems. Decreasing the number of attributes or decreasing complexity of attributes without loosing their meanings can be shown as examples. In this thesis, these improvements are been applied to RULES-3 algorithm which is an inductive inference method. With these improvements, we derived less number of rules than the standard form of RULES-3. It is obvious that, with decreasing the number of classification rules, the algorithm can classify new samples easily than before. In addition to these studies, we studied to how to simplify the rule sets derived by decision trees. We made this simplification (pruning) process with RULES-3 algorithm.