Eksenel yüklemenin aşınma üzerine etkisinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of effect on wear of axial loading
  1. Tez No: 167631
  2. Yazar: VEYSEL FIRAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN İMREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aşınma, sürtünme, kayma hızı, temas basıncı, yüzey gerilmeleri, artık gerilmeler
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
11 ÖZET Yüksek Lisans Tezi EKSENEL YÜKLEMENİN AŞINMA ÜZERİNE ETKİSİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Veysal FIRAT Selçuk Üniversitesi Pen Bilimleri Enstitüsü Makİna Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin İMREK 2005, 65 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Kazım ÇARMAN Yrd. Doç. Dr. Ahmet YAPICI Aşınma mühendislikte çok önemli bir konudur. Sebep olduğu çok büyük kayıplardan dolayı bu konudaki çalışmalar yıllardır devam etmektedir. Aşınma üzerine birçok yapısal ve çalışma parametresi etki etmektedir. Bu çalışmada eksenel yüke maruz parçalarda oluşan çekme gerilmelerinin aşınma üzerindeki etkisi incelenmiştir. Gerilmenin aşınma Üzerindeki etkisini inceleyebilmek için dizayniii edilen özel aparat yardımıyla, numune boyutlarına göre istenen yükler tatbik edilmiştir. Aşınma deneyleri kuru ortamda gerçekleştirilmiştir. Deneyler esnasında pirinç (~ % 65 Cu% 35 Zn) malzeme kullanılmıştır. Her deneyde sürtünen yüzeyler üzerine 10 N luk sabit bir yük uygulanmış ve 0.314 m/s lik sabit bir kayma hızı kullanılmıştır. Aşınma direnci üzerindeki eksenel yükün etkilerini izleyebilmek için numunelere 0*QAK* 03QAK, 05*QAK, 0.7*QAK Ve 0.8*qak değerinde beş farklı gerilme uygulanmıştır. Kuru ortamda yaptığımız aşınma deney sonuçları değerlendirildiğinde eksenel yönden uygulanan çekme yükünün deney numunesinin kayma aşınma davranışına, etkisi gözlenmiştir. Bu etki aşınmayı arttırıcı yönde gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MS Thesis EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF EFFECT ON WEAR OF AXIAL LOADING Veysal FIRAT Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Mechanical Engineering Department Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin İMREK 2005, 65 Pages Jüri: Prof. Dr. Kazım CARMAN Yrd. Doç. Dr. Ahmet YAPICI Wear is one of important topic in engineering» because of its great loss a number of studies have always been made on it. There are several structural and operating parameters affected wear. In this study effects on wear of tension stresses which occurs in axial loaded material were investigated. In order to investigate the effects of stresses on wear. The specimen was loaded into suitable load with a help of a special apparatus. The wear tests were performed in a dry condition during the test brass (~ % 65 Cu % 35 Zn) material were used in each test a 10 N constant load and a0.314 m/s constant sliding speed were applied. In order to observe the effects of axial loading on wear resistance five different stresses (0*QAK, 0.3*QAK, 0.5*QAK, 0.7*QAK, 0.8*QAK) were applied on the specimen. The effects of sliding wear of this experiment performed under dry condition, were observed and evaluated. These effects were found to increase wear. Key words : Wear, Firietion, Sliding speed, Contact pressure, Surface stresses, Residual stresses