Komple bir kan basıncı ölçüm ve korotkoff sesleri kayıt sistemi
A complete blood pressure measurement and korotkoff sounds recording system
  1. Tez No: 167630
  2. Yazar: SABRİ ALTUNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Korotkoff sesleri, kan basmcı ölçümü, dinleme yöntemi, Korotkoff sounds, blood pressure measurement, auscultatory method
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KOMPLE BİR KAN BASINCI OLCUM ve KOROTKOFF SESLERİ KAYIT SİSTEMİ Sabri ALTUNKAYA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Mehmet BAYRAK 2005, 64 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Mehmet BAYRAK Doç. Dr. Saadetdin HERDEM Yrd. Doç. Dr. Yüksel ÖZBAY Bu tez çalışmasının amacı kan basmcı ölçümü sırasında oluşan Korotkoff seslerini kayıt eden ve temel analiz işlemlerini gerçekleştiren bir donanımı ve bilgisayar programını tasarlayarak kalp damar hastalıkları için yeni teşhis yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktır. Korotkoff sesleri, dinleme (auscultatory) yöntemiyle kan basıncı ölçümü yapılırken brakiyel arter içinde oluşan seslerdir. Bugüne kadar Korotkoff sesleri üzerinde yapılan incelemelerde, Korotkoff seslerinin dolaşım sistemi parametreleri (arteryal uyum, arter duvarı osilasyonlan, çevresel damar direnci) ile ilişkisi ve Korotkoff seslerinin frekans bileşenleri araştırılmıştır. Bu incelemelerde, sadece elektrik sinyallerine çevrilen Korotkoff seslerini kayıt edebilen cihazlar kullanılmıştır. Bu tez çalışmasında gerçekleştirilen kayıt sistemiyle, Korotkoff seslerinin yanında kişiye ait yaş, kilo, hastalık adı gibi bazı önemli bilgilerin de kayıt işlemini yaparak geniş bir veri tabam oluşturulabilmektedir. Oluşturulacak veri tabam sayesinde Korotkoff sesleri bir yapay zeka uygulaması olan uzman sistemler tarafından daha detaylı araştırmalarda kullanılır hale getirilmiştir. Ayrıca yazılımı gerçekleştirilen bilgisayar programıyla kayıt edilen verinin FIR (Finite Impulse Response) filtre ve HFD (Hızlı Fourier Dönüşümü) gibi temel analiz işlemleri başka bir analiz programına ihtiyaç duyulmadan11 gerçekleştirilmektedir. Böylece verinin analizi ve kaydı için farklı programlar kullanma zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır. Kan basıncı ölçüm ve Korotkoff ses sinyalleri kaydı için geliştirilen bilgisayar programı, ölçüm sırasında yapılacak işlem adımlarında kullanıcıyı yönlendirecek şekilde hazırlanmıştır. Bu sayede gerçekleştirilen kan basıncı ölçüm ve Korotkoff ses sinyalleri kayıt sisteminin bir operatör aracılığıyla kullanılma zorunluluğu ortadan kaldırılarak Korotkoff ses sinyalleri hastaneler dışmda da rahatlıkla takip edilebilir hale getirilmiştir. Böylece Korotkoff ses sinyallerinin günlük yaşam aktiviteleriyle nasıl değiştiği gözlenebilecektir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT M.S. Thesis A COMPLETE BLOOD PRESSURE MEASUREMENT And KOROTKOFF SOUNDS RECORDING SYSTEM SabriALTUNKAYA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical- Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet BAYRAK 2005, 64 Page Jury: Prof. Dr. Mehmet BAYRAK Assoc. Prof. Dr. Saadetdin HERDEM Asst. Prof. Dr. Yüksel ÖZBAY The aim of this master thesis is to help to improve new diagnosis methods for cardiovascular disease by designing a computer program and a hardware which realizes the recording of Korotkoff sounds produced during the measurement of blood pressure and basic analysis process. Korotkoff sounds have been traditionally used to measure blood pressure noninvasively by employing the auscultatory method. The frequency component of Korotkoff sounds and the relation of Korotkoff sounds with cardiovascular system parameters (arterial compliance, artery wall oscillation, peripheral vessel resistance) have been searched at studies on Korotkoff sounds so far. In these studies, devices were employed to record only Korotkoff sounds which are converted to electrical signals. The recording system developed in this thesis can be used to produce a large database by recording some important information such as weight, age, and disease name in addition to Korotkoff sounds. The usage of Korotkoff sounds by expert systems in advanced researches has been ensured by means of this database. Besides, basic analysis processes like FIR (Finite Impulse Response) filter and FFT (Fast Fourier Transform) of recorded data is accomplished by means of the designed software that removes the need for another computer program. Thus, theIV necessity of using different computer programs for analyzing and recording data has been eliminated. The software developed in order to record Korotkoff sounds and measure blood pressure is designed to guide the users through the steps of measurement process. Thus Korotkoff sound signals can be followed out of hospitals by eliminating the requirement of operator's usage in the recording system. In this way, the change of Korotkoff sound signals with respect to daily life activities can be observed.